Auteursarchief: admin

Welkom terug

in juli 2020 zijn met een tussenruimte van twee weken de 2 meter en 70 cm repeaters opnieuw opgezet in Lelystad. Hiermee komt een einde aan de opstelling in Almere. Wel zal in de nabije toekomst Almere worden bij geschakeld als ontvangststation

Beiden maken gebruik van de roepletters PI2FLD.
Indeling:

  • op de kast 4 x Kathrein SP filters,
  • achter de glasplaat 1 x sperfilter AFL. (55 dB onderdrukking in de ontvangstweg).
  • 2 meter repeater bestaande uit 2 x teletron T813 en een zelfbouw eindtrapje BLY 89
  • een RS 9044 voor 70 cm en een voeding voor 70 cm.
  • een cavaty combiner voor vier 70 cm frequenties. Deze is op dit moment nog niet in gebruik maar zal zijn diensten zeker bewijzen als APRS en iets digitaals wordt bijgeplaatst.
  • helemaal onderaan staan de zes 2m SP filters. (Ik zoek nog twee sperfilters voor 3 m)

Op dit moment zit alles op één antenne. Hierdoor moet er een enorme partij met SP filters worden geplaatst. Zoals u ziet is de ruimte beperkt en nemen de zes filters voor 2 meter al ruim 1/3 van de kast in beslag. Zelfs achter het glas waar normaal een beeldscherm staat, daar bevind zich een sperfilter voor 70 cm. Boven op de kast staan vier SP filters voor 70 cm.
Hierbij moet ook nog een uitbreiding plaats vinden voor 2 meter en 70 cm APRS. Even kort door de bocht, alleen al een uitbreiding van zes naar zestien 2 meter filters en een nog ondefinieerbaar aantal voor 70 cm.
Gelukkig bestaat er ook nog iets als natuurlijke demping. Met gescheiden antennes recht boven elkaar op geruime afstand creëer je met gemak 40 dB. Dit hebben we uit het verleden in Almere uitgebreid toegepast, waarbij er slechts één vierkrings bandpass filter in de ontvangstweg werd gebruikt om Digitenne te onderdrukken.
Komende maand vind er een gesprek plaats met de beheerder van de mast. Zodra daar meer van bekend is en dit positief uitpakt zal de complete installatie worden aangepast.
Op dit moment maakt 2 meter 7 Watt ERP en 70 cm 14 Watt ERP.
Volgens de BT zou dit minimaal 70% van het maximaal vermogen (70% van 10 en 20 Watt) moeten zijn. En dat is dan ook voorlopig zo toegepast om de temperatuur wat lager te houden.
(demping in de filters moet je immers compenseren in het vermogen van de zender en ruim 40 Watt om 20 Watt te maken is een beetje teveel voor een lang leven)

PI2FLD komt terug


Lang leven het analoge signaal en de daarbij behorende ruis.

Na een lange tijd van stilte, het afbreken van de antennes in Almere, andere bezigheden van de beheerder en het laten verlopen van de BT’s is het eindelijk weer zover dat PI2FLD het recht heeft om terug te komen.

Op 22 juni 2020 ontving ik de vier nieuwe BT’s inhoudende:

  • relaisstation 70 cm 430.2875 Mhz 13 dbw E.R.P. op 142 meter hoogte
  • relaisstation 2 m 145.7375 Mhz 10 dbw E.R.P. op 142 meter hoogte
  • APRS 144.800 Mhz en 432.500 Mhz 0 dbw E.R.P. op 142 meter hoogte

De vergunningen zijn geldig van 19 juni 2020 t/m 18 juni 2023
Er wordt nog overwogen om er in de toekomst op 70 cm een tweede ontvanger bij te plaatsen in de omgeving Almere en een eventuele uitbreiding met een digitaal systeem.
Maar voorlopig heeft ondergetekende nog voldoende om handen en wordt er zelfs overwogen om het onderhoud door meer dan twee handen te laten uitvoeren.

PE1NSL