De wederopbouw

Op de grond ligt de complete antenne constructie van zo’n duizend kilo met aan de zijkanten de antennes van Digitenne. De koker is dermate smal dat er slechts zeer magere mensen zonder veiligheidsmiddel doorheen kunnen om werkzaamheden te verrichten. De antennes aan de voorzijde zijn een 1,5 dB rondstraler voor 70 cm en een drietal dipoolantennes voor 2 meter. Deze dipolen maken gezamenlijk 0 dB en hebben een nagenoeg rond stralingspatroon.8_2 
9_2
10_2
11_2
12_2
De complete constructie wordt in 1 keer naar boven gehesen en de enorme bos kabels en combiners worden tijdelijk tegen de buitenkant van de mast opgehangen. Het aansluiten van de antennes en kabels gebeurd in later stadium. Hiervoor moest men zo’n 70 meter omhoog klimmen. Uit ervaring kan ik u vertellen dat er minder vermoeiend en leukere bezigheden zijn.
13_2

23 thoughts on “De wederopbouw

 1. Marijn Morreau

  Hallo Hamxe2x80x99s

  Jullie zullen inmiddels wel het een en ander vernomen wat betreft de repeater van Almere. Nu word er een verhaal verteld door amateur X (ik noem geen namen) die het een en ander uit het verband trekt en ik wil duidelijk aan jullie uitleggen wat er aan de hand is.

  Ik heb al ruim anderhalf jaar echolink draaien op 433.0250. Maar zo rond Mei 2006 kreeg ik last van de repeater Almere wat daar voor nooit was. Ik had deze storing alleen wanneer het regende of het nat weer was, de repeater wandelde als het ware over een gedeelte van de band waar ik zat met echolink. Toen heb ik de frequentie verandert in 433.0625 echter bij regen en nat weer het zelfde probleem. De stations zijn dan ook gewoon hoorbaar ook is dan een draaggolf op 433.000 hoorbaar. Om uit te sluiten dat het aan mijn ontvanger lag heb ik ander ontvangers geprobeerd echter zelfde ook op portofoons op de rubberduck. Mijn conclusie dat bij regen of nat weer gebeurt er iets met de antenne of kabel van de repeater en gaat deze staan oscilleren bij verandering van de staandegolf (dat is wat ik denk). Toen maar een email gestuurd naar de beheerder van pi2fld geen reactie, toen een email via de beheerder van de APRS node pa2hbl ook geen reactie. In de zomer niet zoveel last wand het was vrij droog maar de laatste maande was het weer raak. Toen maar naar 433.3125 met echolink, nee mis APRS. Omdat ik contact wilden hebben met de beheerder heb ik contact gezocht met de eigenaar van de mast waar de repeater inzit ik dacht die kan mij wel verder helpen. Dit bleek KPN-T (KPN-Telecom) te zijn, echter bij KPN-T was niets bekent over amateur repeaters in hun mast. Nou op dat moment wist ik het niet meer en heb toen maar AT ge-emailt over mijn klacht en de onbereikbaarheid van de beheerder. Kort na mijn klacht werd ik opgebeld door AT wat gegevens uitgewisseld en maar af wachten. Weer een telefoontje van AT ze begrepen niet dat ik een klacht heb over de repeater Almere er staat geen repeater in Almere werd mij verteld. Ja dacht ik ben ik nu gek of zo. Nee hij staat echt in de KPN-T mast op de oude waterlandse weg vertelden ik. Inmiddels heb ik van AT begrepen dat de repeater op 430.2875 geen BT heeft!. Toen ik aan het luister was op de repeater hoorden ik dat er een amateur was geweest bij de KPN-Mast en de repeater heeft gecontroleerd (dus amateur X), ja wat krijgen we nu KPN-T beweerd er staan geen amateur repeatrers in de mast. Ik weer op gebeld met KPN-T en verteld dat amateur X (ik had inmiddels zijn roepletter gehoord) bij de mast is geweest en dat er geen amateurs stations instaan?. Ik had geen idee dat hij bij KPN-T werkten!. Ik heb KPN-Telecom ook verteld dat de repeater geen BT heeft en daar is de betreffende amateur op aan gesproken door zijn werkgever KPN-T, ook heb ik begrepen dat de antennes en zenders zonder toestemming van KPN-T in de mast zijn geplaatst en dat KPN-T deze weg wil hebben. Nu geeft de bewust amateur X mij de schuld, en dat IK zijn werkgever heb benaderd?? Ik kan en kon de bewuste amateur niet en wist ook niet dat hij daar werkten.!

  Kijk ik en andere amateurs hebben het recht als zij storing onder vinden een klacht in te dienen bij AT natuurlijk NA netjes via de verantwoordelijke amateur te laten weten wat het probleem is. Als men NIET reageert op emails ook niet als ik het via via probeer ja wat dan. Toch ben ik niet direct naar AT gestapt maar heb het nog via een andere weg geprobeerd (KPN-T) . Maar toen ging het fout, is dat mijn schuld?
  Dacht het niet de beheerder als ander mede verantwoordelijke amateurs hebben zich niet aan de spelregels gehouden. Inmiddels heb ik begrepen via via dat toen ik de storing kreeg een andere tranceiver is geplaatst en ik heb ook te horen gekregen dat men inderdaad niet op emails reageerd.

  Ok Hams. Ik verschuil mij niet om dat ik mij niet schuldig voelt. Er zijn de laatste weken door diverse amateurs klachten bij AT gedeponeerd over piraten op de repeater als misdragingen van amateurs en ik denk ook dat de snelle reactie van AT hier mee te maken heeft.

  73xe2x80x99s
  Marijn
  PA3FFS.

 2. Walther

  Wat een slap verhaal Martijn, de mensen die de repeater onderhouden, zijn dagelijks op de repeater te horen.
  Dus als je problemen hebt met de repeater, dan had je ook even op de repeater een roepje kunnen geven.
  Verder verschuil je je achter een groep amateurs, terwijl er amateurs heel dicht bij de mast wonen die geen last van de repeater hebben.
  Ik krijg een beetje een indruk dat jouw verzoek om echolink op deze repeater krijgen, niet gehonoreerd is en dat je daarom nu maar gaat klagen over een storing die afkomstig is van de repeater, wat eerst nog maar moet blijken.
  Maar nietemin, de repeater wordt gecontroleerd en hopelijk voor jouw zit er iets niet goed en kan dit opgelost worden en dan kan jij ook verder gaan met je hobby.

  73′
  Walther
  PA1WW

 3. Marijn Morreau

  Nee Walther niks slap verhaal.

  Als ik de bewuste persoon niet kan hoe moet ik dat weten. O ja die bewuste mensen zaten niet ELKE dag op de PI2FLD, ja nu wel.

  En mij klacht heeft niets met echolink te maken, kijk dat is nu slap. Heeft men een klacht gelijk word je weer van wat anders verdacht.

  Ik heb de repeater helemaal niet nodig voor echolink hi, dat draait ergens anders op trouwens echolink was anderhalf jaar geleden waarom nu dan een klacht Walther. Nee ik had storing!.

  Maar ik denk dat het normaal is dat er na een klacht een reactie ontstaat omdat er altijd wel verschil van mening is. Van mijn kant is er verder niets aan de hand, bij wat voor uitslag van AT heb ik vrede.

  73

  Marijn

  PA3FFS

 4. Walther

  Je laatste opmerking, vind ik wel vreemd Marijn, “bij wat voor uitslag van AT heb ik vrede” dan had je ook niet hoeven te klagen.
  Vandaag is onderzoek gedaan door AT, zo ver als ik gehoord heb, blijft alles zo als het is, ik ben benieuwd of de storing nu opgelost is en of de AT ook bij jou is geweest om te kijken wat de storing veroorzaakt.
  Ik denk dat je de volgende keer beter eerst op de repeater een roepje kan geven, bijna iedereen weet wie het onderhoud van de repeater doet en had je meteen kunnen doorverwijzen naar Cris of John.
  Die bewuste mensen, zijn bijna dagelijks te horen op de frequentie en niet alleen nu maar al meerdere jaren.

  73′

 5. Marijn Morreau

  Wat ik bedoelde met “vrede” dat als de repeater niet de stoorbron is moet ik verder zoeken, en ik ga echt niet de mast omzagen omdat ik mischien de pest er in zou hebben. Trouwens een aantal amateurs weten hoeveel moeite heb gedaan om emails terug te krijgen van ze.
  Maar ik wacht AT af wat hun bevindingen zijn.

  73,

 6. Ronald PA0RHA

  Hallo beste mede-zendamateurs,

  Voorop gesteld ik ben ook een regelmatige gebruiker van het relais PI2FLD vooral mobiel en portabel. Waar het relais ook voor is in principe.

  Marijn PA3FFS was niet de enige die last had van ruis en vreemde over de band lopende stoorsignalen als de repeater in de lucht kwam…. aan de signaalsterkte zal het niet kunnen liggen want die staat neem ik aan op het toegestane vermogen.
  Er kwamen voornamelijk signalen van APRS door en over de repeater PI2FLD heen bij verschillende amateurs hier in Almere.
  Ik heb ze regelmatig horen klagen daarover.
  Maar niemand heeft officieel een klacht ingediend bij de beheerders en/of AT zover ik weet.
  Mengprodukt van PI1FLD en PI2FLD?? ik weet het niet maar misschien zijn er nu filters geplaatst na het bezoek van AT de tijd zal het leren.
  Bij mij was het alleen het APRS signaal van PI1FLD wat door PI2FLD heen kwam!!
  dus aan de RX-ingang erin ging.

  En nu is er een zendamateur die klaagt en dan krijgt ie de hele amateurwereld over zich heen…….en worden er allerlei argumenten aangehaald waarom hij dit gedaan heeft en wat dus niets met deze klacht te maken heeft.
  Als ik op de reaters luister wordt het verhaal aardig uit zijn verband gerukt en wordt er van alles bij verzonnen wat dan een heel ander verhaal wordt b.v. dat de repeater weg moet wat dus NIET zo is.

  Ik heb ook geklaagt maar niet over de technische toestand van de repeater maar over het band/taal gebruik in het algemeen in de regio Flevoland en omstreken en ben niet de enige die dat gedaan heeft.

  vy 73 Ronald PA0RHA Almere

  Geplaatst door: Ronald PA0RHA op 22-nov-2006 13:59:10

 7. Marijn Morreau

  Vandaag ben ik door Agentschap Telecom gebeld met de mededeling dat de APRS node en PI2FLD geen spurius veroorzaken. Er zal naar een andere oorzaak gezocht moeten worden.

  73’s
  Marijn

 8. Frans, PA3BKW Amsterdam

  Marijn veel succes met je speurtocht naar muurachtige planten dat zal de enige spurrie zijn die je kunt vinden, jammer dat Ronald klaagt over
  het band/taal gebruik want wij zijn juist blij dat het Vos en zijn streken genoten van de Amsterdamse paal af zijn HI.

  73 van Frans, PA3BKW, ook uit Amsterdam
  niet zijnde de Frans uit Amsterdam die ik zelfs niet ken, uit de eerste reactie bovenin.

 9. Eric PD3LKN

  kinderachtig hoor om bij het at over taalgebruik te klagen
  alsof ze daar niks beters te doen hebben als je je daar aan stoort zet je tranciever toch uit

  als ik iets op tv niet wil zien laat ik hem toch ook niet aan staan

  grtz all

 10. Ronald PA0RHA

  Ik heb regelmatig de repeater aan staan in de auto en regelmatig mijn kleinkinderen en andere mensen in de auto en ik vindt dit dus geen reclame voor het zendamateurisme in het algemeen. (vloeken en schuttingtaal… maar ja wie ben ik..)
  En mijn kleinkinderen hoeven dit ook niet te horen.
  Het moet dus gewoon kunnen dat ik de set aan heb staan??
  Normen en waarden daar kunnen sommige mensen niet mee omgaan.
  Maar ja ik zal de set uit moeten zetten…..’t is jammer…!!
  Ik hoop dat sommige mensen hun taalgebruik willen aanpassen.
  Voor de rest zeg ik er niets meer over….

  73 Ronald

 11. Willem Eijnthoven

  Al jarenlang zeg maar ongeveer vanaf 1975 ben ik luisteramateur.
  Het meespreken en het behalen van “boterbriefjes” zie ik niet zo zitten. Meestal geniet ik van alle gesprekken op diverse repeaters in Nederland. Sommige medeamateurs zijn dan ook mijn favorieten. Meestal hang ik op Asd of tegenwoordig op 70 op FLD
  Waarom nu Fld? Omdat daar altijd wat te doen is! Voorheen werd deze rep. alleen gebruikt in de avonduren door een beperkt aantal amateurs. Nu het er wat drukker en m.i gezelliger is, vinden sommige amateurs het niveau gedaald. Dit is nu weer typisch zo’n dominee’s-mentaliteit. Gewoon niet kunnen hebben dat andere mensen lol hebben. Kom op amateurs als het je niet bevalt zet hem dan uit. Als je de gesprekken op sommige publieke omroepzenders hoort, verander je toch ook van frequentie.
  NSL doet heel goed werk en wordt dan beloond met een geringe belangstelling als het om bijdragen gaat in de kosten. Nou dat geeft aan hoe de mentaliteit in amateurland werkelijk is. Miere…zeuren en vooral erop letten wat een ander doet en zegt.
  Ga dan naar 3630, de hele dag over schroefjes moertjes en modulatie zeuren. Leven en laten leven a.u.b.
  Mensen allemaal goede dagen en geniet van het “geleuter”, gesteun, gezucht en wat dies meer zij. Het leven is toch al zo gestresst, maak plezier!

  Willem uit Leusden.

 12. Ronald PA0RHA

  Alhoewel we vooral een technische hobby beoefenen hoeven onze QSOs niet beperkt te blijven tot technische zaken. Een gezond evenwicht nastreven blijft echter noodzakelijk. Het radioamateurisme dient bijvoorbeeld niet om over kruidenierswaren te keuvelen. Laat je gezond verstand hierover oordelen.

  Waar we ons zeker niet mogen aan begeven: religie, politiek, reclame en muziekprogramma’s.

 13. PE1NSL

  Waar hebben we het in vredesnaam over? Het begon met een klacht over storing (hetgeen inmiddels de wereld uit is) case closed! En nu gaat het over taalgebruik en muziek. En als ik het dan lees dan begrijp ik het ook niet meer. Morse is niet mijn sterkste kant, maar daarom ben ik ook gee “A” amateur. Maar lezen kan ik wel! echter komt ……… in mijn morse woordenboek niet voor. Wees in elk geval duidelijk en spreek niet in code. Scheldpartijen en muziek daar zitten we niet op te wachten. Maar het is toch niet zo dat er van mij verwacht wordt om buiten het in de lucht houden van de repeatere ook nog eens als politie agent te moeten optreden. Daar pas ik voor!

  Chris

 14. AT HAAT

  poe poe noemen jullie je eigen zend ameteurs hoe den ook jullie kunnen beter zelf bij het AT werken mensen die de AT bellen voor een storing dat zijn van die kleine kinderen die dat doen het is net zo van mamma pappa hij doet het weer maar goed gelukig heb geen papiertje voor die 2 en 70 cm als je daar op zit te luisteren hoor je tegen woordig bijna niks meer op maar jah is wel een beetje geld weg gooien maar goed mensen die kliken naar de AT dat noem ik geen zend ameteurs meer je gaat toch elkaar niet verlinken en nog ff MENSEN DIE BIJ DE AT WERKEN die denken dat ze heel wat zijn nou van mijn zijn het weg gooiers ze denken of dat ze de baas kunnen zijn over de telecom van radio die AT ZIJN MAAR NA KOMERS DIE FF KOMEN KIJKEN whaaaaaa wat een gelul dit hun hebben de radio’s niet uit gevonden dus hun zijn ook niet de baas daar over dat is wel altijd iemand anders geweest die het heb uit gevonden maar eigenlijk is helemaal niemand de baas er over

 15. Chris (PE1NSL)

  Nou Nou poe poe zo zo he he is het er uit,
  Dat zal wel opluchten.

  Zelf krijg ik het idee dat je er graag zou willen werken, maar dat je er gewoon te dom voor bent. Volgens mij ben je zelfs niet in staat om het examen als radio zendamateur te behalen. Pure frustratie is hetgeen ik uit je tekst kan opmaken.

  Het is overigens helemaal geen schande als je iets niet kunt, maar ga jezelf dan niet op deze manier te schande zetten. Want de enige die voor lul staat dat ben je zelf.

  Sterkte met je frustraties
  En ga gewoon eens naar de huisarts
  Die heeft vast wel een tabletje voor je.
  PE1NSL

 16. vincent

  wat een zielig gezeur zeg
  ga gewoon praten en als het je niet aanstaat zet je de radio maar uit met je vrouw en kinderen die meeluisteren
  zal hun een worst wezen dat je zit te tetteren op de frequentie
  ik heb dan wel geen licentie maar luister graag naar de repeater, kan dan ook wel beetje late reactie zijn maar stop gewoon met zeiken donderstraal een end heen
  als het je niet bevalt ga gewoon weg , die paar keer dat er een scheldwoord gezegd word poe poe ga f huilen

  verder prima werk

Geef een reactie