Het filter netwerk

Vandaag ben ik begonnen met het plaatsen van een aantal filters. Bij gebrek aan goed gereedschap is het behoorlijk improviseren. Zo gebruik je een betonnen piket paaltje om een 19″rek in elkaar te rammen. (zie paaltje bovenop).

541bcdc8671
Uiteindelijk moest het rek naar binnen, hetgeen een lastige klus is. tussen de bovenkant van het rek en de verlichting zit nog geen cm ruimte. Eenmaal binnen begint het assembleren van de kast. Aan de achterkant zitten twee filters die nog niet gebruikt worden. op dezelfde hoogte zitten nog twee van deze filters met wat andere componenten er onder.

27cf5d51841
Tussendoor nog even de specs van de filters bekeken zoals hieronder de oude filters die enorm veel ruimte in nemen. Met dit filter onderdruk je op 1.6 MHz zoxc2xb4n 25 dB terwijl de doorlaat zoxc2xb4n 3 dB is.27_2
De Nieuwe filters geven nagenoeg hetzelfde resultaat, maar de doorlaatdemping is 2,2 dB. Echter bleek tijdens een experiment dat het nieuwe filter in serie (2 kamers met een 50 ohm afsluiting in het midden een doorlaatdemping van 10 dB  crexc3xabert. Voor 10 Watt richting antenne moet je dus 100 Watt uit de zender peuteren. Geen optie dus!
28_2
Op de spectrumanalizer zie je in het midden de doorlaat frequentie en de drie dippen van de niet afgesloten kamers. Voor kort werden deze filters (cafetie combiners) gebruikt om vier zenders op 1 antenne te koppelen (het oude traxys netwerk van KPN) aan de vier ingangen zit een isolator (dubbele circulator). In de ontvangstweg (rx signaal) hebben we hier niets aan en zijn ze verwijdert.
Na enig draaiwerk ontstaat het volgende plaatje.29_2
De piek geeft de doorlaatfrequentie van 430.5125 Mhz (APRS ontvangst) weer. De dip aan de linker kant geeft de doorlaat van 431.8875 Mhz (repiter ontvangst)  weer. en de dip rechts is 430.2875 Mhz (repeater zender). Dit filter wordt omgekeerd in de ontvangstweg gebruikt. Zo zit de ontvangst antenne in het midden (normaal de uitgang  in de tx weg) en worden de ontvangers aangesloten op de tx ingangen. Deze twee ingangen worden dus uitgangen die op de ontvangst frequenties zij afgeregeld. de twee andere kamers van het filter zijn op de zend frequentie van de repeater afgeregelt, waardoor dit ongewenste signaal nog eens extra wordt onderdrukt. Dit is het resultaat van slechts 1 filter die boven in de kast zit. De doorlaatdemping is 2,2 Db. Hiervoor zaten beide ontvangers gekoppeld via een 3Db koppler, waarbij de doorlaatdemping 3 Db was. Een winst van 0,8 Db dus ten aanzien van de oude situatie. Omdat er in het antenne traject 100 meter coax zit (3Db demping) en de 2,2 Db van het filter  missen we dus 5,2 Db. Op dit moment hebben we dus een Filter combiner die aangesloten zit op de 1,5 Db topantenne op zo’n 82 meter hoogte. uit het filter komen twee gescheiden RX signalen en hebben we een poort waar we t.z.t. de zender van de repeater op aan kunnen sluiten. de vierde kamer wordt niet gebruikt. Over enig tijd zal het tweede filter omgekeerd aangesloten worden op de RX uitgangen van het eerste Filter. hierdoor komen de twee RX signalen weer bij elkaar. Nadeel hiervan is dat er opnieuw 2,2 Db demping bij komt. De totale demping is dan zo’n 7,4 Db. Omdat door het filteren de neven effecten van bijv. digitenne verdwenen zijn is het goed mogelijk om een preAmp toe te passen. Deze PreAmp versterkt zo’n 13 Db. Als alles volgen plan verloopt dan boeken we een winst van zo’n 5,5 Db rechtstreeks aan een antenne op 84 meter hoogte.(theoretisch 8 Db winst)30_2
Een totaal overzicht van de huidige situatie van boven naar beneden:

  • twee filter combiners met twee dezelfde aan de achterzijde.
  • een controle rek bestaande uit vier stuurkaarten voor zendontvangers (traxys) ongebruikt
  • een swr meter
  • een PreAmp (antenne versterker)
  • een nog niet gebruikt RX filter
  • een derde (vijfde) TX combiner
  • een los RX filter
  • een nieuwe 70 cm zendontvanger (groot vermogen)
  • een filter uit het semafonienetwerk (160 MHz) voor 2 meter
  • en een viertal zware voedingen warvan slechts een klein stukje zichtbaar is.

De TX combiner wordt op dit moment gebruikt om twee zenders op 1 antenne (3 DB antenne op 73 meter hoogte) te koppelen. De verliezen van het vermogen zijn gecompeseerd door het vermogen van de repeater zender omhoog te brengen. Het vermogen van APRS is niet gecompeseerd omdat deze al iets teveel gaf. De repeater geeft zo’n 6,6 Watt (8,4 EIP) APRS op 70 cm is terug gebracht van 15 Watt EIP naar 8 Watt EIP. Aan twee meter APRS is niets veranderd (rond 3 Watt EIP). Volgens de BT mogen bijde APRS nodes 10 Watt EIP op 70 meter hoogte maken. Het toegestane vermogen van de repeater is vooralsnog niet bekend.

In de andere kast staan de zend/ontvangers en de digi node APRS. Een beschrijving hiervan vind u elders op het web-log.

73

PE1NSL

Geef een reactie