Aanpassing 70 cm Almere

Na een statische ontlading is de 70 cm ontvangstantenne van PI2FLD en APRS PI1FLD defect geraakt. Tijdens vochtig weer (iets wat in Nederland gelukkig niet zo vaak voorkomt) wordt het ontvangstbereik ernstig beperkt. Omdat de antenne (1,5 DB) zich op 84 meter hoogte boven Digitenne bevindt, is vervanging bijna onmogelijk.

Op een hoogte van 73 meter bevinden zich 2 (3DB) antennes die gebruikt worden voor de zenders van beide repeaters. Afgelopen week zijn aan mij door een amateur een aantal 70 cm SP filters van Kathrijn aangeboden. Deze heb ik met beide handen aangepakt en gebruikt om de repeater samen met APRS op de onderste antennes te laten functioneren.

Op de eerste antenne (vermoedelijk Oostzijde) zit de repeater aangesloten via vier SP filters (2 x RX en 2 x TX).
De Filters in de ontvangstlijn onderdrukken zowel het TX signaal van de repeater (430,2875 Mhz) als het TX signaal van APRS (430,5125 Mhz)
De filters in de TX lijn van de repeater spert op de ontvangstfrequentie van de repeater (431,8875 Mhz)

De ontvangstvoorversterker doet op dit moment geen dienst voor de repeater, maar wordt slechts gebruikt voor ontvangst van het APRS signaal op de defecte topantenne.

Op de tweede antenne (vermoedelijk de Zuidzijde) zit de zender van APRS. In deze lijn is een enkel SP filter aangebracht die eveneens de ontvangstfrequentie van de repeater spert.

Het vermogen van de repeater is voor de maand december tijdelijk verhoogt naar het maximaal toegestane niveau van 20 Watt ERP. Ondanks een lagere antenne (3DB op 73 meter) en het ontbreken van de voorversterker is het ontvangstbereik van de repeater enorm verbeterd.

Hiermee is een einde gekomen aan de drang om de topantenne direct te vervangen.
Uiteraard is het nog wel de bedoeling om de antenne te vervangen, maar dat gebeurt dan wel op het moment dat Digitenne uitgeschakeld wordt voor onderhoud.

Verder is de twee meter repeater in Lelystad inmiddels verhuisd van de 20e naar de 25e verdieping (zolder). Dit levert een besparing op van ruim 30 meter coax.
Binnenkort zal ook de antennesituatie worden aangepast van 2 naar 1 antenne die nagenoeg vrij komt te staan. Hierna zal ook de repeater worden vervangen en het vermogen worden aangepast (verhoogt met bijna 10 dB) conform de voorschriften.

Deze wijzigingen brengen kosten met zich mee die u in het overzicht aantreft.
De nog te maken kosten bestaan uit 3 x het verlengen van de BTxe2x80x99s (ongeveer 84 euro) en het aanschaffen van twee(in de toekomst vier) pijpen 50/40 mm aluminium van 3 meter.
De overige materialen (afgeschreven materiaal) worden vooralsnog gesponsord door verschillende bedrijven en amateurs. Het saldo op de rekening komt hiermee in het gedrang, zodat een vrijwillige bijdrage zeer welkom is. Hiervoor is een apart gironummer aangevraagd die u in het overzicht aantreft. (zijkolom)

Chris (PE1NSL)

5 thoughts on “Aanpassing 70 cm Almere

 1. Kees

  BT gegevens: Vergunning nummer: 5770369. Vergunning verleend vanaf 1997-09-08 tot 2009-12-31. Vergunning is reeds verlopen.

  Band: 70 Centimeter
  Zend frequentie (TX): 430.287.500 Hz.
  Ontvang frequentie (RX): 431.887.500 Hz.
  Shift: +1.600.000 Hz.
  Modulatie type: F3E

  Kanaal: FRU11x
  IARU Kanaal: RU023

  Locator: JO22RN

 2. Chris Koeree (PE1NSL)

  Beste Kees,

  Het zou fijn zijn als je vertelt wie je bent en waar je deze wijsheid vandaan haalt.
  Verder valt het mij op dat je twee verschillende mailadressen gebruikt die bij een bedrijf horen die vermoedelijk hier niets van weet.
  Voor de andere lezers: De machtigingen zijn betaald en geldig tot en met 31 december 2012

  Gaarne jouw reactie

  Chris (PE1NSL)

Geef een reactie