ONGENODE GASTEN BIJ PI2FLD (HOORNAARS) ALMERE

Het zal je maar gebeuren, je doet de deur open en je wordt geconfronteerd met een wespennest. en niet zomaar een maar een met hoornaars. Hoornaars zijn de grootste wespensoort uit europa. De wespen zijn ruim twee keer zo groot als de normale wespen. Wat direct opvalt is dat ze erg rustig zijn en zich niet veel aantrekken van het openen van de deur. ze blijven ondanks de grote opening gebruik maken van de moeilijke route om bij het nest te komen. de werkzaamheden (het opruimen van de ruimte) heb ik maar even uitgesteld. wel heb ik rustig het squels niveau weer aangepast aan de lagere temperaturen. Met een schuin oog richting de Hoornaars heb ik weinig last van ze ondervonden.

Em 059a

Em 062a

Em 075a De hoornaar aan de rechterzijde is de koningin die beduidend groter is dan de andere wespen.
In de raten zie je overduidelijk de eieren liggen.

f581ea2dfd1

Voorzichtig heb ik de kabelgoot verschoven om te kijken hoe de hoornaars hierop zouden regeren.
Ze hadden hierna behhorlijk veel moeite om het nest terug te vinden, immer stond de goot eerst in het hoekje bij het scharnierpunt van de deur. als je goed kijkt dan zie je dat er een hoek van de deur weg is en dat daar achter in het staal een klein gaatje zit waardoor de hoornaars in en uit vlogen. hierna vervolgde zij hun weg langs de kabelgoot naar boven. ondanks de open deur bleven zij gebruik maken van deze smalle toegang. het is dan ook niet vreemd dat er even een panieksituatie ontstond waarbij ik er de voorkeur aan heb gegeven om de zaak op afstand gade te slaan. na enige tijd heb ik er voor gekozen om de kabelgoot met nest naar buiten te werken. Hoe het de wespen verder vergaat dat laten we maar even in het midden. Een enkele wesp ging nog even een kijkje nemen in de ruimte, maar naar verwachting zal deze na het ontbreken van het nest wel elders zijn toevlucht zoeken. Hieronder nog even het complete bouwwerk voorzien van een keurig dak. maar dan niet onder het dak van PI2FLD.

b3dea1eb261
Als je goed kijkt dan zie je ook nog een witte larve van de Hoornaar.

Jammer dat ik dit mooie bouwwerk heb moeten verwijderen. maar als zo’n groep zich uitbreid tot zo’n 4000 stuks dan weet ik niet wat gevaarlijker is. Een half uurtje tien Kilowatt off  au au au niet prikken.

2 gedachten over “ONGENODE GASTEN BIJ PI2FLD (HOORNAARS) ALMERE

Geef een reactie