ANTENNE PI3FLD (TOREN LELYSTAD)

Geruime tijd geleden zijn we begonnen met de aanpassing van de antenne-installatie in de toren. Een klus waar je bepaalt niet vrolijk van wordt. Zo heb je te maken met grote eisen voor bliksembeveiliging en aarde. Ook de veldsterkte speelt ons parten. Op het dak van de toren, die 140 meter hoog is, staat een vakwerkmast van zo’n 40 meter. En in die mast bevinden zich een aantal commerciele zenders zoals radio Veronica met een vermogen van 50 KWatt ERP. De werkzaamheden op het dak beperken zich dan ook tot enkele minuten om het magnetron effect te beperken. Effe een commercieel zendertje uitzetten zit er immers niet in.Toren1
Op deze foto’s zie je de nieuwe (gereviseerde) antenne op een stuk aluminium pijp van rond 50 mm. Op de foto hieronder zie je op de voorgrond één van de twee spertop antennes die op dit moment gebruikt worden voor PI3FLD. Aangezien de combinatie van deze twee antennes een niet gewenst afstralingpatroon geven met een paar enorme dippen, is er gekozen voor een enkele rondstraler op een zo groot mogelijke afstand van de vakwerkmast. indien dit nog niet het gewenste resultaat oplevert, bestaat er nog de mogelijkheid om een beugel te plaatsen die over de betonnen rand van 60 cm heen steekt. Hoe de antenne (3 banden Commet voor 2 meter, 70- en 23 centimeter) het op deze hoogte zal doen, dat is nog maar de vraag. de antenne is al zo’n 15 jaar oud en heeft bij mij op zo’n veertig meter hoogte gestaan. De antenne is opnieuw voorzien van drie lagen hengellak.
De mast is op professionele wijze gekoppeld aan de koperen ringleiding zodat eventuele statische ontlading direct wordt afgevoerdToren2. De kabel loopt door een kabelgoot onder de ringleiding door zodat ook dee maximaal beschermd is. Bovendien bied de vakwerkmast van 40 meter ook nog de nodige bescherming zodat we ons daar niet druk over hoeven te maken.Toren3

De kabel ligt nog op rol op het dak van de toren, omdat deze pas mag worden ingevoerd als hij voorzien is van een deugdelijke aarde. De aftakking van de ringleiding is reeds uitgevoerd en zal binnenkort worden voorzien van een aardstrip (potentiaal vereffening reel). Hierna zal de kabel worden geaard op het punt waar hij zal worden ingevoerd. De kabel wordt tijdelijk ingevoerd door de gebogen dakdoorvoer. Omdat er naar verwachting meer kabels naar binnen moeten, zal later worden uitgeweken naar een grotere invoer. (zie laatste foto) Toren4
Op de foto hieronder zie je de grote invoer waar alle antennekabels naar binnen worden gevoerd. in het verleden werd ook de kabel van de twee meter repeater hierdoor naar binnen gevoerd. Maar door verscherpte regelgeving en toegangsprocedure is het moeilijk om in de hieronder gelegen kabelschacht te werken. Deze kabel wordt nu tijdelijk naar binnen gebracht via een invoer gelijkwaardige invoer als op de foto hierboven. Deze invoer is net niet zichtbaar op de foto hieronder. Uiteindelijk is het de bedoeling om een stuk of tien kabels voor te bereiden en dan in xc3xa9xc3xa9n keer in te voeren via de grote invoer hieronder. dit om te voorkomen dat we telkens opnieuw kosten moeten maken om de doorvoer van de kabelschacht naar de zolderverdieping brand-dicht te laten maken door een erkend bedrijf. Op het dak zal een strip met chassis delen worden geplaatst waar alle kabel op afgewerkt worden en direct voorzien van aarde. In de toekomst kan hierop telkens een antenne worden gekoppeld zonder opnieuw een kabel te moeten invoeren. Al naar gelang zal deze strip geplaatst worden in een waterdichte kast. Op zaterdag 4 september is de antennekabel ingevoerd en aangesloten op de 2 meter repeater. Ik ben dan ook erg benieuwd naar het resultaat. Een amateur uit Amsterdamdam Noord die bekend staat om de roomboterbanketstaven van de Hema en het weerbericht kon tot voorkort met 25 Watt de repeater niet aanspreken. Vzndaag kon hij de repeater nagenoeg ruisvrij werken met 2 Watt. In elk gevan een behoorlijke winst richting het Zuid Zuid Westen.
Toren5

1 gedachte op “ANTENNE PI3FLD (TOREN LELYSTAD)

Geef een reactie