Nieuw filter in de ontvangstlijn

vandaag 23 januari heb ik een nieuw filter geplaats. Het filter is minder scherp als de filtercombiners die hiervoor gebruikt werden. Maar de doorlaatdemping (0,4 dB) is veel lager dan de filtercombiners (2,2 dB). het nadeel is dat er maar 1 uitgang opzit, maar dat is in dit geval van geen belang. In de oude situatie hebben we een 1,5 dB antenne op 82 meter, een coaxkabel van 100 meter met 3 dB demping en een combiner met een verlies van 2,2 dB. In theorie stelt men dat je dB’s gewoon bij elkaar op kunt tellen. dit betekend theoretisch in onze situatie (1,5) + (-3) + (-2,2) + (12) = een versterking van 8,3 dB in theorie. (Het getal 12 is de versterkingsfactor van de pre-amp splitter). In de praktijk is het iets anders. De antennewinst is 1,5 dB de kabel en combinerverliezen zijn 5,2 dB. in feite zakken zwakke signalen tot onder de ruisvloer. Als je deze signalen later versterkt dan gaat de ruis mee en blijft het signaal ver in de ruis zitten. Hieruit blijkt dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met versterken. Maar met een groot signaal (kilowatt) 40 Mhz hoger gaat een versterker al snel over zijn nek. Omdeze reden is het noodzakelijk een filter voor de pre-amp te plaaatsen die het grote signaal tegen houd, maar niet te veel doorlaatdemping heeft. 48

Het filter is veel kleiner en voorzien van grote spinner conectoren. Omdat ik deze conectoren niet in mail uitvoering bezit moet ik iets anders verzinnen. Nu is het zo dat de 7/8" coax kabels die het pand binnenkomen door de vloer zijn voorzien van de juiste conectoren. Maar ja, dan moet het filter ondersteboven rechtstreeks op de kabel geplaatst worden, hetgeen niet echt netjes is. Maar met een beetje improviceren toch een mooie tijdelijke oplossing.  49
Alle signalen die binnen komen worden direkt versterkt, hetgeen goed waarneembaar was bij een aantal amateurs. Als na  een testfase van enkele dagen blijkt dat hetgewenste resultaat behaalt is dan zullen de kabels worden vervangen en de filtercombiners weer in de schakeling worden opgenomen. Indien nodig kunnen hier nog twee pre-amps tussen worden geplaatst.  Laat dus even weten of u verbeteringen ziet in de nieuwe opstelling.

Nu het winter is begint het aardig af te koelen in de ruimte en neemt het vochtgehalte behoorlijk toe. Verwarmen van een niet geisoleerde ruimte is niet haalbaar. Heeft er iemand nog ergens wat isolatiemateriaal liggen? Dan zou u ons hier erg mee helpen.

Pe1nsl

2 thoughts on “Nieuw filter in de ontvangstlijn

  1. Gerard

    Zou ik van de 70 cm filters een schema kunnen krijgen die ronde kokers,en de juiste afmetingen alstublieft?,dit is namelijk nodig voor dadelijk experimenten te gaan doen met atv op 70cm en telemetry van de zender in packetradio op 70 cm,kan beter alvast in huis hebben en goed de zaak te bestuderen,voor ontvangst zou ik al vast vooruit kunnen
    Bedankt alvast

    73’s PA10403 Gerard

Geef een reactie