Piraten op FLD ???

Enkele dagen geleden werd ik gebelt door een medewerker van Agentschap Telecom.
De medewerker vroeg mij hoe het met de Piraat PA3ZZM (zendamateur zonder machtiging) was, omdat hij overdag bijna niet meer te horen is. Ik heb gemeld dat hij met name xe2x80x99s avonds en in het weekend actief is. Bovendien kwam naar voren dat er de afgelopen tijd slechts 1 klacht over ZZM is binnengekomen. Uit het gesprek kwam eveneens naar voren dat de medewerker met regelmaat mee luistert aan de repeater FLD, waarbij ik het gevoel kreeg dat hij niet blij is met de wijze waarop sommige met elkaar omgaan.

Met deze gedachte ben ik zelf eens na gegaan hoe wij ons gedragen op deze repeater. Ik zeg wij, omdat ik mijzelf ook betrap op uitlatingen die op zijn zachtst gezegd strijdig zijn met de alle fatsoensnormen. Enkele voorbeelden; Om van een lang verhaal een kort verhaal te maken
(tussen de vijf en tien minuten), zonder ook maar 1 keer een call te noemen. En tijdens dit korte verhaal zit een aantal amateurs (wederom zonder een call te gebruiken) dwars over deze amateur heen.  En waar gaat het eigenlijk over???

Het gevolg is dat een andere amateur (mobiel station) een half uur probeert er tussen door te komen, hetgeen hem past lukt op het moment dat hij thuis is aangekomen en zich nog net even kan uitmelden. Tussendoor maakt er nog iemand een opmerking dat de repeater niet bedoelt is voor mobiele amateurs, maar juist voor amateurs die dicht bij de repeater zitten.
Ik vraag me dan wel eens af waarom ik mij zo in zet om het uiterste uit de repeater te peuteren????

Vandaag zat ik in Garderen. Een lange dag, waarbij ik van 8:00 uur tot 17:15 uur zonder eten en drinken (twee koekjes) bezig ben geweest. Dit behoort wel tot de zwaardere dagen. Eindelijk onderweg naar huis, de repeater is redelijk druk, ik meld mij in en er begroet iemand mij met hoy Chris. Vervolgens heb ik 15 minuten geluisterd en een enkele keer geprobeerd om er tussen te komen. En als je dan alleen maar kunt luisteren dan ga je al gauw opletten op het gedrag van een ander. En wat blijkt opnieuw?? Ruim 80 % gebruikt zijn call niet of nauwelijks en ruim 95 % laat geen enkele kier om een ander er tussen te laten. Uiteindelijk heb ik voor het eerst van mijn leven mijn setje uitgezet en ben naar de radio gaan luisteren.

Soms hoor ik klachten over Agentschap Telecom. Klachten over het niet optreden tegen Piraten zoals ZZM of de voormalige piraat uit Haarlem. Ik zelf heb met regelmaat contact met medewerkers van Agentschap Telecom en weet beter. Ook weet ik meer over de (enkele) klacht, die nog geen vijf procent van de amateurs die er last van hebben heeft ingediend. Ieder voor zich weet of hij wel of niet een klacht heeft ingediend. Ik zelf heb geleerd dat je pas effect boekt als je met zijn allen achter elkaar staat. Dat heb ik u zelf tot vervelens aan toe laten weten over de zaak van het voetpad.

Als ik nu alles op een rijtje zet dan valt het gedrag van ZZM (de piraat) best wel mee. Zeker als ik kijk vanuit zijn standpunt. Okxc3xa9, het is een piraat, en ik ben het er volledig mee eens dat hij moet verdwijnen. Maar niet omdat het een piraat is, want dat zijn de meeste van ons ook geweest. Maar het gedrag van deze man overschrijd alle fatsoensnormen. Fatsoensnormen?? Waar heb ik dat eerder gehoord??

Laatst maakte ik een opmerking over het plaatsen van een Poll op de website waarbij u uw mening kunt geven over (de rondes van Hans) en de overname, echter had ik zelf eerder het idee om een poll te houden over het gedrag op de repeater. U heeft een bijdrage gestort in de repeater pot, Ik ga er dan ook vanuit dat u zich ook een klein beetje verantwoordelijk voelt voor het gedrag op de repeater.

In de zijkolom kunt u (anoniem) uw eigen mening geven op de volgende stellingen.
nadat u uw mening hebt gegeven wordt de score weergegeven en kunt u niet meer stemmen.

Via de Poll zijn de volgende stemmen uitgebracht:

Het totaal aantal stemmen = 38 waarvan:

stelling 1 — aantal stemmen = 17 = 44,7 %
stelling 2 — aantal stemmen = 12 = 31,6 %
stelling 3 — aantal stemmen = -1 = -2,6 %
stelling 4 — aantal stemmen = -2 = -5,3 %
stelling 5 — aantal stemmen = — = -0,0 %
stelling 6 — aantal stemmen = -2 = -5,3 %
geen mening – – – – – – – – – – = -4 = 10.6 %

Stelling 1 : Ik voel mij niet aangesproken, maar herken dit gedrag, wat ik niet prettig vind.
Stelling 2 : Ik voel mij niet aangesproken, maar maak door dit gedrag geen gebruik meer van de repeater.
stelling 3 : Ik herken mijzelf, maar vind mijn gedrag toelaatbaar.
stelling 4 : Ik herken mijzelf, en ga proberen om mij anders te gedragen.
stelling 5 : Ik herken mijzelf, maar voel mij in deze omgang zelf ook benadeeld, waardoor ik mij zo gedraag.
stelling 6 : Ik herken mijzelf, maar voel mij in deze omgang zelf ook benadeeld en ben bereid mij aan te passen.

Zoals u weet laat ik mij niet uit het veld slaan m.b.t. mijn inzet voor de repeaters, maar ik zou het wel prettig vinden om niet van anderen te horen xe2x80x9cwat is het een ongeorganiseerd zootje op FLDxe2x80x9d.
Ik zou het op prijs stellen als u hier met zijn allen (die het aangaan) even goed over na wilt denken.
Want zoals het nu gaat kan ik mij goed voor stellen dat Agentschap Telecom het gevoel krijgt van een vos in een kippenhok vol kippen. Welke kip draai ik als eerste zijn nek om? In elk geval een paar die ik kan grijpen. En de lachende derde is? Ja u raad het al! De piraat die toch sluwer is als de vos.

Als u zelf uw verhaal kwijt wilt, dan kunt u zelf een reactie achter laten. Deze wordt zonder tussenkomst direct gepubliceerd. Ook zonder uw gegevens (anoniem).
Mailen kan natuurlijk ook naar mail@lelystadhaven.info deze wordt vertrouwelijk behandeld.

PE1NSL

6 thoughts on “Piraten op FLD ???

 1. anoniem (onbekend)

  Kwam dit tegen in de nieuwsgroep, alt.nl.radio.zendamateur.gelicentieerd .
  Gepost door pd1jmb volgens het bericht .
  http://media.putfile.com/pi2fld-gekeuvel.
  Ook de reactie’s op zijn post liegen er niet om een voorbeeld .
  “Ach die gasten die op dat relais zitten zijn niet zo slim, vaak
  gebruiken ze zoveel vermogen dat ze het relais in Bladel 120+km
  vertderop ook opendrukken en de praat die daar gebezigd wordt op pi2fld
  is van ‘lekkere marokaanse knulletjes’, pedo praktijken enz enz.
  KNIP
  En inderdaad regelmatig je roepletters melden is wel zo fijn voor de luister als zendamateur,ook een beetje ruimte tussen de gesprekken zou mooi meegenomen zijn,natuurlijk zijn er ook gebruikers die wel aan dit alles voldoen .

  Echter er is een piraat die een niet uitgegeven call gebruikt zzm, en hij vermeld hem wel met grote regelmaat zelfs als hij een denkbeeldig gesprek op de fld maakt .
  73 ”
  Zet er maar verder niets bij dit voorkomt gezeur .
  73

 2. roel fijma

  hallo Chris

  een reactie van mij pe1rf roel deze mag gepubliceert worden
  ik schaam me dood dat ik ooit ook wel is melig bezig geweest ben met Ronald 0rha en co 5cc

  maar ik kan me ook herinneren hoe ik als pd0rli op mn falie kreeg omdat ik me niet zo als het hoorde gedroeg op de fld paal toen ik nog pd0rli was ik heb het dan over 1991

  ik kan me zelfs herinneren hoe ik als pd station te horen kreeg van pa0 stations dat ik geen echte amateur was maar zoals de echte amateurs zich nu op de 70cm repeater gedragen ?????

  ik vraag me echt af of dit “gebabbel“ ner niet voor zorgt dat er steeds minder mensen denken van he leuk een zend licentie ik ga mn best doen

  ik heb ookwel is de neiging gehad om de heren op de paal een mailtje te sturen maar het zal niets uit halen

  dat rdr hdtp etc zegt dat ze maar een klacht hebben gehad over zzm ? als dit mijn telefonische klacht betrof zal het kloppen
  maar ik heb ze gebelt over de persoon

  zou bijna zeggen veel sterkte met je repeater

  groet Roel PE1RF

 3. eric (pd3lkn)

  1) het punt is gewoon dat er een persoon tussen zit die elle lange doorgangen maakt waardoor iedereen er overheen probeert te komen mischien handig als die perzoon dit leest daar iets aan te doen .
  2) deze zelde persoon het nodig vind om te knijpen en andere van dat soort zaken .
  3) hij denk het aleen recht te hebben op de repeater.
  4) al zeg je het hem rond uit hij gewoon door gaat
  iedereen ergert zich er aan maar hij gaat gewoon zo verder
  wardoor men zich steeds meer ergert en het dus een steeds groter puinhoop wordt.

  wil niet de schuld bij een persoon neer leggen we zijn allemaal schuldig zelfs ik doe er wel eens aan mee maar het lijkt me handig te proberen om deze persoon te helpen zijn gedrach te veranderen

  groeten Eric PD3LKN

 4. Ernest pa3dlp

  Hallo Chris,

  Ik twijfelde even of ik wel iets zou schrijven op je prachtige site. Het onderwerp ligt nogal gevoelig maar ik hoop toch dat dit de amateurs die het aangaan tot denken aanspoort en hopelijk tot daden. Hier mijn positief bedoelde bijdrage.

  Ook ik heb al diverse keren openbaar via het ralais opmerkingen gemaakt richting mede collega-zendamateurs betreffende het willens en wetens werken met piraten en tevens er in het algemeen erop gewezen (Ja, ik weet het, het is mijn taak niet!) dat het bewust werken en gedogen van piraten (zelfs met een geleende call) geen stijl is ten overstaan van hen die daar niet mee geassocieerd wensen te worden. Onzinnig eigenlijk want dat staat allemaal simpel te lezen in de vergunningsvoorwaarden die je accepteert als je de roepletters ontvangt toch?. Omdat je veelal met meerdere stations op een relais in qso bent (een ronde) wordt je zo, ook al wens je geen radio contact met unliss stations, zo toch geconfronteerd met dit fenomeen en er vaak zo ongewild bij betrokken. De amateur is helaas vaak zelf de schuldige. Vaak uit een verleden, op niet amateurbanden, waarbij de vrienden van weleer de overstap naar de amateur-status niet of nog niet konden maken en vaak zo min of meer worden ‘uitgenodigd’ om onder een fake call simpel aan tafel te schuiven. Waarom niet via Skype of MSN? Daar is toch niets mis mee?
  Het schijnt allemaal te maken te hebben met een ‘ons kent ons’ cultuur, ‘oude jongens, krentenbrood’, en uitlatingen zoals ‘IK heb er geen problemen mee’, ‘Ze’ (Agentschap Telecom) doet er toch niets aan, en ‘Ach, zolang zij zich maar netjes gedragen enz. moeten blijkbaar billijken dat hij of zij die zich wel aan de vergunningsverplichting wenst te houden zich zal moeten conformeren aan de waarden en normen van een groepje wat zo hun eigen vergunningsvoorwaarden hanteert. Ook het vrij verhandelen van zendapparatuur aan niet vergunninghouders is m.i. ook een belachelijke zet geweest na aanvankelijk ‘zero tollerance’. Zaterdag 2 juni 2007 zette ik het relais PI2FLD weer even aan en kon alweer binnen 30 minuten ‘genieten’ hoe een, door mij overigens zeer gerespecteerd station, wat ik de dag ervoor (!!) overigens vriendelijk had verzocht om, indien hij dan per se zonodig met een unliss wilde werken, hij beter op een simplex frequentie zou kunnen gaan werken teneinde de zich op het relais bevindende amateurs zo niet onnodig in discrediet te brengen. Helaas….waarom nou toch weer zonodig?
  Vaak is het in het algemeen zelfs zo dat als je er iets over zegt je dat in de regel niet in dank wordt afgenomen.
  Als dit de toekomst is van onze hobby, vervuiling van het eigen nest, zie ik het voor het radiozendamateurisme erg somber in. Ik hoop dat zij die willens en wetens unliss stations werken op de amateurbanden en zo deze hobby voor mij en een ander verzieken (door zo een aanzuigende werking te creexc3xa9ren) in de toekomst sancties mogen verwachten van EZ ten gunste van hen die TENMINSTE proberen de vergunningsvoorwaarden wel zo goed mogelijk na te leven zoals wij die allemaal accepteerden toen de call werd afgegeven.
  Als de amateur de vergunningsvoorwaarden hanteert zoals beschreven is er geen vuiltje aan de (HF) lucht toch?

  Met vriendelijke amateur groeten,
  Ernest PA3DLP

 5. PA3ZZM

  Beste Ernest,

  Wat ben ik blij dat er nog burgerlijke mensen zijn zoals jij, die alle regels die in het wetboek staan op de letter nauwkeurig uitvoeren. Daar hebben de Duitsers

  De hierna geplaatste teksten zijn verwijderd door PE1NSL omdat zij alle fatsoensnormen overschreiden.

  Groeten,

  PA3ZZM

 6. PA3ZZM

  Beste Ernest,

  Als dit de toekomst is, namelijk GSM, C2000, 3G en internet, dan ziet het er niet best uit voor de zendamateurs. Zie jij ook het aantal leden van de VERON en VRZA keihard achteruit hollen?
  Bovendien gaan er aan de andere kant van de wereld mensen dood van de honger, dus is het zeer belangrijk dat we ons allemaal houden aan de regels die in 1986 zijn opgesteld. Mag ik je erop wijzen dat iedereen toen een baard had van 10 centimeter lang, een bos haar waar iedereen nu hard om zou lachen, en dat de Berlijnse muur nog overeind stond? Zou het niet eens tijd worden om de regels een beetje aan te passen aan de moderne tijd? Bovendien, toen ik nog echt serieus zendamateur wilde worden was ik 11 jaar oud. Tja, volgens de regels mag dat niet he, je moet toch echt minstens 16 zijn. Artikel 1 van de grondwet, waar ik nog wel wat in zie, stelt trouwens dat discriminatie op grond van politieke overtuiging niet mag. Laat het nou mijn politieke overtuiging zijn dat ik niet wil meebetalen en meewerken aan organisaties die publiek bezit aan zich toexc3xabigenen. Het AT durft mij niet aan te klagen, ze mogen het proberen, maar dan wordt het AT ter plekke ontmanteld.

  Het Agentschap Lucht, Agentschap Zon, Agentschap Fietsgebruik en het Agentschap Regen moeten nog worden opgericht, maar daar zou je geen problemen mee hebben toch?
  Groeten,

  PA3ZZM

Geef een reactie