Maandelijks archief: april 2007

De verbouwing

Kort geleden Heeft KPN het traxys netwerk en semafoon nationaal 1,2 en 3 opgeheven.
Het semafonie netwerk is hiermee terug gegaan van 5 naar 2 netwerken.

Omdat de gebruikte (afgedankte apparatuur) voor hobbydoeleinden goed bruikbaar is en met name de filters (oud ijzer) voor ons als amateur (repeaterbeheerder) onbetaalbaar is ben ik intern en extern een beetje wezen shoppen.

Via verschillende wegen heb ik een klein deel van de traxys en semafonie apparatuur weten te bemachtigen. dat dit nogal wat bloed zweet en tranen gekost heeft mag wel vermeld worden. Zo kwamen er vier 19″ rekken uit de omgeving Rotterdam en vijf 19″ rekken uit de toren Waardepolder in Haarlem. Met de drie reeds aanwezige 19″ rekken kwam het totaal op 12 rekken. We hebben het dan nog niet over de inhoud.

Afgelopen zaterdag heb ik ruim 12 uur besteed om de rommel met behulp van een enkele amateur een beetje te ordenen. Het gaat hier niet om een openbare verkoop, maar puur het creeren van ruimte om binnen aan te vangen met de verbouwing.54

55

56

Op de foto ziet u rechts twee rekken waar de repeaters PI2FLD en PI1FLD nog actief zijn terwijl aan de linkerkant vijf nieuwe 19″ rekken met een deel van de apparatuur voorraad staat opgesteld. De eerste kast is al gedeeltelijk ingericht met 2 meter apparatuur.

59

Hier boven ziet u een gedeeltelijke inrichting van de oude semafonie kast. De kast is voorzien van geleide rails waardoor de zware eindtrappen en voedingen in en uitgeschoven  worden. onderaan zit de voeding vervolgens de stuurzender en schuin de enorme eindtrap. Of de stuurzender ingezet gaat worden is nog niet bekend, maar de eindtrap Van zo’n 150 Watt (een collega heeft er 250 Watt uitgepeutert) is uitstekend geschikt om voldoende vermogen te leveren om de verliezen in de filters en lange coax te compenseren. Naar schatting zullen zij een vijftig Watt moeten leveren, hetgeen voor deze eindtrappen geen enkel probleem mag zijn.

69846dc1c11

 

Op de foto boven en onder ziet u een originele filterkast afkomstig uit de toren in Haarlem. Ik mag gerust stellen: het paradeplaatje voor 2 meter. De kast met filters  heeft in het verleden dienstgedaan om vijf semafoniezenders van zo’n 100 Watt en een marifonie tranceiver (kanaal 16) aan de topantenne te koppelen. Nu maar hopen dat de filters geschikt zijn om de 2 meter amateurband door te laten. De kast is inmiddels voorzien van zijschotten en een deur, maar om een goede indruk te krijgen is de kast voor de foto even open gelaten. De kast herbergt een 1 op vier splitter en acht (vier groepen van 2) zeer scherpe band doorlaat filters. Deze worden in de toekomst uitgebreid met vier Sper Pass filters van hetzelfde formaat zodat vier groepen van drie ontstaan. De opzet van het geheel: 2 kanalen t.b.v. een 2 meter (reserve PI3FLD) repeater 1 kanaal voor APRS (144.8 MHZ) en 1 kanaal voorbereid voor bemande doeleinden met zeer groot vermogen (vereniging of contest)  Een eventuele uitbreiding is niet uitgesloten.

1b0a36bd201
Deze filterkast staat inmiddels op de plek van het oude filterrek rechts achter in de ruime met daarvoor de twee nieuwe rekken die op de eerste foto buiten staan. de apparatuur is inmiddels over gezet en de oude rekken zijn afgevoerd. Tijdens de ombouw moest de repeater enkele keren uit de lucht, hetgeen soms niet leuk is omdat er van deze repeater veel gebruik wordt gemaakt. Excuses voor het ongemak.60