Maandelijks archief: december 2006

Welkom

Welkom op het weblog FLD

U vind hier informatie en foto’s over de amateur-repeaters uit de Flevopolder.

Dit web-log is in het leven geroepen omdat er klachten zijn gedeponeerd bij Agentschap Telecom en de eigenaar van de mast (het opstelpunt in Almere-Haven) Na onderzoek door beide organisaties bleek er niets aan de hand te zijn buiten een administratieve misstap (verhuizing van 1 van de repeaters). De BT’s zijn voor een periode van drie jaar verlengt, zodat we ons daar voorlopig niet druk over hoeven te maken.

De verantwoording van de berichten komen geheel voor verantwoording van PE1NSL (alias de eerlijke vinder). Alle berichten bieden de mogelijkheid om een reactie achter te laten indien  zij voldoen aan  redelijkheid.

Heeft u zelf een leuk berichtje?  Of heeft u een klacht?  Maak dan gebruik van het mailadres mail@lelystadhaven.info. Dit scheelt een hoop ergenis.

heeft u nog iets over na de feestdagen? Dan is uw vrijwillige bijdrage zeer welkom (zie zijkolom).
Er zijn nog genoeg mogelijkheden tot uitbreiding. Maar dit moet dan wel door meer mensen gedragen worden. Ook de beheerders zijn gewone arbeiders.

PE1NSL

Antennemasten en de overheid

Antennemasten, horizonvervuiling, te prominent aanwezig, Welstand, Bestemmingsplan Maar vooral de dwarsliggende ambtenaren. Termen waarmee wij als amateurs regelmatig om de oren worden geslagen. Vrijheid van meningsuiting, maar dan wel de mening van de overheid. Maar als diezelfde overheid het zelf wil, dan heet het ineens een monument. En dan mag het ineens wel. Net als windmolens op een rotonde. Op zich best wel mooi, maar vraag er nu zelf eens een aan voor in je achtertuin!! Wel eens door de bijlmer gereden?  wat staat er voor een aantal flats? juist ja antennemasten met de naam van de flat er op. Niet dat ik het niet mooi vind. Nee in tegendeel. Maar waarom zij wel en wij niet of nauwelijks. Ik heb hem gelukkig, maar heb er wel vijf jaar voor moeten vechten! Reed ik laatst door Huizen, Vlak langs een plek waar voorheen een paar masten voor kortegolf zenders stonden. En kijk wat er op de rotonde staat!!

50f1dc2b711

 

Prachtig toch.  Ik ben alleen benieuwd hoe de gemeente Huizen omgaat met bouwaanvragen voor vergelijkbare masten t.b.v. zendamateurs?

Hobby en werk, Werk en hobby

Hobby en werk, Werk en hobby.

Een ideale combinatie! of toch weer niet?
Dag en nacht bezig zijn met je hobby, wat kan een mens zich verder nog wensen.
Dag en nacht bezig zijn met je werk, dat is de keerzijde van de madaile.
In januari 1979 ben ik gaan werken voor het voormalige staatsbedijf PTT (tegenwoordig KPN)
15 jaar heb ik mij door de miljarden gekleurde draadjes geworsteld om iedereen te voorzien van een telefoonaansluiting. Na deze 15 jaar was ik al die draadjes zat. Ik heb toen gekozen voor de draadloze communicatie, U weet wel, draadloos zonder draadjes. Lekker simpel. het ene stukje metaal draadloos verbinden met het andere stukje metaal. En als er dan niet teveel tussen zit dan lukt dat prima. En de vele gekleurde draadjes behoren tot de verleden tijd.

Heelaas heb ook ik moeten ervaren dat draaloos niet echt draadloos is. Maar de vele kleuren behoren tot het verleden. Tegenwoordig kan ik stellen dat het altijd in het zwarte draadje zit!?!?!34_2
Binnenkort meer over dit vernuftige filternetwerk dat mischien wel een plekje krijgt in Almere.

Pe1nsl-pad

Velen van u hebben mij wel eens horen praten over het illegaal afgesloten voetpad van mijn buren. Een eindeloze strijd van meer dan zes en een half jaar. Maar vandaag 14 december is dit mijn kerstcadeau van de gemeente Lelystad. Vandaag zijn ze begonnen. Op de achtergrond een deel van de speelplaats waar vele kinderen jarenlang geen gebruik van konden maken omdat mijn buren de toegang met steun van de notaris en de gemeente al deze jaren illegaal hebben afgesloten. Met steun van de wijkraad 3VO en een enorme hoeveelheid (98%)buurtbewoners komt aan deze strijd eindelijk een einde. Niet alleen de speelplaats is van groot belang, maar ook de enige veilige doorgang voor kinderen uit de achtergelegen wijk om naar de aan de andere kant van deze speelplaats gelegen basisschool is binnenkort weer open. gedurende al deze jaren hebben kinderen zich via dichtgegroeide, zeer lange en zeer smalle achterpaden moeten worstelen. Of zij moesten gebruik maken van de openbare race banen zonder trottoirs. In beide gevallen een zeer gevaarlijke situaties waar geen enkele ouder blij mee is.
35_2
Voor mijn buren komt hiermee een hoop lucht in de zaak. De gerechtelijke procedure is ten einde en zij kunnen indien zij dat willen ongehinderd hun huis verkopen, hetgeen zij in 2000 (ten tijde van de afsluiting) al wilde doen, maar voor hen toch wel erg lastig was omdat er niet veel mensen een huis kopen met de wetenschap dat er gratis een gerechtelijke procedure aan vast zit. Voor de gemeente en mij begint de strijd nu pas echt. Een strijd die nog jaren kan duren. Een procedure die mischien wel eens in aanmerking komt voor een plaatsing in het Guiness book of records als langst lopende zaak.

stand van zaken

Afgelopen donderdag is er in de ontvangstweg een tweede filter aangesloten. Om de verliezen te compenseren is er ook een pre Amp tussen geplaats. In de zendweg zit 1 filter met een vaste SWR / Power meter. Hieronder een blokschema en een tweetal foto’s van de laatste situatie.33_2
31_2
32_2 

Nieuwe BT’s

De nieuwe BT’s zijn binnen. De spanningen ten einde. Even zaten we met de vraag "Hoe zal het ons vergaan na de problematiek met de repeaters PI1FLD enPI2FLD uit Almere". En hoe zou AT reageren op de iets wat te laat opgegeven verhuizing van de 70 cm repeater vanuit Lelystad naar Almere. En welk vermogen mag hij uiteindelijk uitstralen? Gelukkig kwam vandaag de laatste BT binnen.
Het toegestane vermogen is tegen verwachting in vastgesteld op 10 Watt op een 3 DB antenne op 73 meter hoogte. Kort samengevat betekend dit dat het vermogen zelfs nog iets omhoog kan. Vooralsnog laten we hem voorlopig op het vermogen van rond de 8,4 Watt staan. Zoals u misschien al bekend is zijn de meeste BT’s door de houders niet verlengt en per 1 oktober verlopen. Omdat dit te maken heeft met de nieuwe regelgeving heeft AT alle BT’s verlengt tot het einde van dit jaar. De vraag leefde of dit te maken had met de prijsverhoging of de onduidelijkheid rond het nieuwe vergunningstelsel. Voor ons was het  met name de onwetendheid. Maar de kosten zijn wel gestegen, daar kunnen we niet omheen. En om nu de BT houders altijd voor deze kosten te laten opdraaien lijkt mij niet fair. U als amateur bent vrijgesteld van betaling van uw vergunning. De verenigingen dragen niets bij. Om deze reden is besloten u om een donatie van enkele Euries te vragen en te storten op giro 4805197 t.n.v. C.C. Koeree o.v.v. FLD. Via dit web-log krijgt u inzage van elke storting zonder de melding van wie de storting afkomstig is. Het totale bedrag op de rekening en de uitgegeven kosten worden eveneens vermeld. U kunt dan zelf zien wat er nog nodig is of wat er nog beschikbaar is. De kosten zijn op dit moment 3 x 27 EURO voor verlenging en 140 Euro voor de verhuizing, hetgeen op een totaal uitkomt van 221 EURO. Elk dubbeltje is welkom, maar voel u tot niets verplicht als u het niet kunt missen. Vooralsnog wordt een groot deel van de apparatuur en de ruimte beschikbaar gesteld door KPN. Laten we hopen dat dit ook in de toekomst zo blijft.
FLD! ook voor de minder bedeelde

73

PE1NSL

Het filter netwerk

Vandaag ben ik begonnen met het plaatsen van een aantal filters. Bij gebrek aan goed gereedschap is het behoorlijk improviseren. Zo gebruik je een betonnen piket paaltje om een 19″rek in elkaar te rammen. (zie paaltje bovenop).

541bcdc8671
Uiteindelijk moest het rek naar binnen, hetgeen een lastige klus is. tussen de bovenkant van het rek en de verlichting zit nog geen cm ruimte. Eenmaal binnen begint het assembleren van de kast. Aan de achterkant zitten twee filters die nog niet gebruikt worden. op dezelfde hoogte zitten nog twee van deze filters met wat andere componenten er onder.

27cf5d51841
Tussendoor nog even de specs van de filters bekeken zoals hieronder de oude filters die enorm veel ruimte in nemen. Met dit filter onderdruk je op 1.6 MHz zoxc2xb4n 25 dB terwijl de doorlaat zoxc2xb4n 3 dB is.27_2
De Nieuwe filters geven nagenoeg hetzelfde resultaat, maar de doorlaatdemping is 2,2 dB. Echter bleek tijdens een experiment dat het nieuwe filter in serie (2 kamers met een 50 ohm afsluiting in het midden een doorlaatdemping van 10 dB  crexc3xabert. Voor 10 Watt richting antenne moet je dus 100 Watt uit de zender peuteren. Geen optie dus!
28_2
Op de spectrumanalizer zie je in het midden de doorlaat frequentie en de drie dippen van de niet afgesloten kamers. Voor kort werden deze filters (cafetie combiners) gebruikt om vier zenders op 1 antenne te koppelen (het oude traxys netwerk van KPN) aan de vier ingangen zit een isolator (dubbele circulator). In de ontvangstweg (rx signaal) hebben we hier niets aan en zijn ze verwijdert.
Na enig draaiwerk ontstaat het volgende plaatje.29_2
De piek geeft de doorlaatfrequentie van 430.5125 Mhz (APRS ontvangst) weer. De dip aan de linker kant geeft de doorlaat van 431.8875 Mhz (repiter ontvangst)  weer. en de dip rechts is 430.2875 Mhz (repeater zender). Dit filter wordt omgekeerd in de ontvangstweg gebruikt. Zo zit de ontvangst antenne in het midden (normaal de uitgang  in de tx weg) en worden de ontvangers aangesloten op de tx ingangen. Deze twee ingangen worden dus uitgangen die op de ontvangst frequenties zij afgeregeld. de twee andere kamers van het filter zijn op de zend frequentie van de repeater afgeregelt, waardoor dit ongewenste signaal nog eens extra wordt onderdrukt. Dit is het resultaat van slechts 1 filter die boven in de kast zit. De doorlaatdemping is 2,2 Db. Hiervoor zaten beide ontvangers gekoppeld via een 3Db koppler, waarbij de doorlaatdemping 3 Db was. Een winst van 0,8 Db dus ten aanzien van de oude situatie. Omdat er in het antenne traject 100 meter coax zit (3Db demping) en de 2,2 Db van het filter  missen we dus 5,2 Db. Op dit moment hebben we dus een Filter combiner die aangesloten zit op de 1,5 Db topantenne op zo’n 82 meter hoogte. uit het filter komen twee gescheiden RX signalen en hebben we een poort waar we t.z.t. de zender van de repeater op aan kunnen sluiten. de vierde kamer wordt niet gebruikt. Over enig tijd zal het tweede filter omgekeerd aangesloten worden op de RX uitgangen van het eerste Filter. hierdoor komen de twee RX signalen weer bij elkaar. Nadeel hiervan is dat er opnieuw 2,2 Db demping bij komt. De totale demping is dan zo’n 7,4 Db. Omdat door het filteren de neven effecten van bijv. digitenne verdwenen zijn is het goed mogelijk om een preAmp toe te passen. Deze PreAmp versterkt zo’n 13 Db. Als alles volgen plan verloopt dan boeken we een winst van zo’n 5,5 Db rechtstreeks aan een antenne op 84 meter hoogte.(theoretisch 8 Db winst)30_2
Een totaal overzicht van de huidige situatie van boven naar beneden:

  • twee filter combiners met twee dezelfde aan de achterzijde.
  • een controle rek bestaande uit vier stuurkaarten voor zendontvangers (traxys) ongebruikt
  • een swr meter
  • een PreAmp (antenne versterker)
  • een nog niet gebruikt RX filter
  • een derde (vijfde) TX combiner
  • een los RX filter
  • een nieuwe 70 cm zendontvanger (groot vermogen)
  • een filter uit het semafonienetwerk (160 MHz) voor 2 meter
  • en een viertal zware voedingen warvan slechts een klein stukje zichtbaar is.

De TX combiner wordt op dit moment gebruikt om twee zenders op 1 antenne (3 DB antenne op 73 meter hoogte) te koppelen. De verliezen van het vermogen zijn gecompeseerd door het vermogen van de repeater zender omhoog te brengen. Het vermogen van APRS is niet gecompeseerd omdat deze al iets teveel gaf. De repeater geeft zo’n 6,6 Watt (8,4 EIP) APRS op 70 cm is terug gebracht van 15 Watt EIP naar 8 Watt EIP. Aan twee meter APRS is niets veranderd (rond 3 Watt EIP). Volgens de BT mogen bijde APRS nodes 10 Watt EIP op 70 meter hoogte maken. Het toegestane vermogen van de repeater is vooralsnog niet bekend.

In de andere kast staan de zend/ontvangers en de digi node APRS. Een beschrijving hiervan vind u elders op het web-log.

73

PE1NSL