Auteursarchief: lelystadhaven

ANTENNE PI3FLD (TOREN LELYSTAD)

Geruime tijd geleden zijn we begonnen met de aanpassing van de antenne-installatie in de toren. Een klus waar je bepaalt niet vrolijk van wordt. Zo heb je te maken met grote eisen voor bliksembeveiliging en aarde. Ook de veldsterkte speelt ons parten. Op het dak van de toren, die 140 meter hoog is, staat een vakwerkmast van zo’n 40 meter. En in die mast bevinden zich een aantal commerciele zenders zoals radio Veronica met een vermogen van 50 KWatt ERP. De werkzaamheden op het dak beperken zich dan ook tot enkele minuten om het magnetron effect te beperken. Effe een commercieel zendertje uitzetten zit er immers niet in.Toren1
Op deze foto’s zie je de nieuwe (gereviseerde) antenne op een stuk aluminium pijp van rond 50 mm. Op de foto hieronder zie je op de voorgrond één van de twee spertop antennes die op dit moment gebruikt worden voor PI3FLD. Aangezien de combinatie van deze twee antennes een niet gewenst afstralingpatroon geven met een paar enorme dippen, is er gekozen voor een enkele rondstraler op een zo groot mogelijke afstand van de vakwerkmast. indien dit nog niet het gewenste resultaat oplevert, bestaat er nog de mogelijkheid om een beugel te plaatsen die over de betonnen rand van 60 cm heen steekt. Hoe de antenne (3 banden Commet voor 2 meter, 70- en 23 centimeter) het op deze hoogte zal doen, dat is nog maar de vraag. de antenne is al zo’n 15 jaar oud en heeft bij mij op zo’n veertig meter hoogte gestaan. De antenne is opnieuw voorzien van drie lagen hengellak.
De mast is op professionele wijze gekoppeld aan de koperen ringleiding zodat eventuele statische ontlading direct wordt afgevoerdToren2. De kabel loopt door een kabelgoot onder de ringleiding door zodat ook dee maximaal beschermd is. Bovendien bied de vakwerkmast van 40 meter ook nog de nodige bescherming zodat we ons daar niet druk over hoeven te maken.Toren3

De kabel ligt nog op rol op het dak van de toren, omdat deze pas mag worden ingevoerd als hij voorzien is van een deugdelijke aarde. De aftakking van de ringleiding is reeds uitgevoerd en zal binnenkort worden voorzien van een aardstrip (potentiaal vereffening reel). Hierna zal de kabel worden geaard op het punt waar hij zal worden ingevoerd. De kabel wordt tijdelijk ingevoerd door de gebogen dakdoorvoer. Omdat er naar verwachting meer kabels naar binnen moeten, zal later worden uitgeweken naar een grotere invoer. (zie laatste foto) Toren4
Op de foto hieronder zie je de grote invoer waar alle antennekabels naar binnen worden gevoerd. in het verleden werd ook de kabel van de twee meter repeater hierdoor naar binnen gevoerd. Maar door verscherpte regelgeving en toegangsprocedure is het moeilijk om in de hieronder gelegen kabelschacht te werken. Deze kabel wordt nu tijdelijk naar binnen gebracht via een invoer gelijkwaardige invoer als op de foto hierboven. Deze invoer is net niet zichtbaar op de foto hieronder. Uiteindelijk is het de bedoeling om een stuk of tien kabels voor te bereiden en dan in xc3xa9xc3xa9n keer in te voeren via de grote invoer hieronder. dit om te voorkomen dat we telkens opnieuw kosten moeten maken om de doorvoer van de kabelschacht naar de zolderverdieping brand-dicht te laten maken door een erkend bedrijf. Op het dak zal een strip met chassis delen worden geplaatst waar alle kabel op afgewerkt worden en direct voorzien van aarde. In de toekomst kan hierop telkens een antenne worden gekoppeld zonder opnieuw een kabel te moeten invoeren. Al naar gelang zal deze strip geplaatst worden in een waterdichte kast. Op zaterdag 4 september is de antennekabel ingevoerd en aangesloten op de 2 meter repeater. Ik ben dan ook erg benieuwd naar het resultaat. Een amateur uit Amsterdamdam Noord die bekend staat om de roomboterbanketstaven van de Hema en het weerbericht kon tot voorkort met 25 Watt de repeater niet aanspreken. Vzndaag kon hij de repeater nagenoeg ruisvrij werken met 2 Watt. In elk gevan een behoorlijke winst richting het Zuid Zuid Westen.
Toren5

ONGENODE GASTEN BIJ PI2FLD (HOORNAARS) ALMERE

Het zal je maar gebeuren, je doet de deur open en je wordt geconfronteerd met een wespennest. en niet zomaar een maar een met hoornaars. Hoornaars zijn de grootste wespensoort uit europa. De wespen zijn ruim twee keer zo groot als de normale wespen. Wat direct opvalt is dat ze erg rustig zijn en zich niet veel aantrekken van het openen van de deur. ze blijven ondanks de grote opening gebruik maken van de moeilijke route om bij het nest te komen. de werkzaamheden (het opruimen van de ruimte) heb ik maar even uitgesteld. wel heb ik rustig het squels niveau weer aangepast aan de lagere temperaturen. Met een schuin oog richting de Hoornaars heb ik weinig last van ze ondervonden.

Em 059a

Em 062a

Em 075a De hoornaar aan de rechterzijde is de koningin die beduidend groter is dan de andere wespen.
In de raten zie je overduidelijk de eieren liggen.

f581ea2dfd1

Voorzichtig heb ik de kabelgoot verschoven om te kijken hoe de hoornaars hierop zouden regeren.
Ze hadden hierna behhorlijk veel moeite om het nest terug te vinden, immer stond de goot eerst in het hoekje bij het scharnierpunt van de deur. als je goed kijkt dan zie je dat er een hoek van de deur weg is en dat daar achter in het staal een klein gaatje zit waardoor de hoornaars in en uit vlogen. hierna vervolgde zij hun weg langs de kabelgoot naar boven. ondanks de open deur bleven zij gebruik maken van deze smalle toegang. het is dan ook niet vreemd dat er even een panieksituatie ontstond waarbij ik er de voorkeur aan heb gegeven om de zaak op afstand gade te slaan. na enige tijd heb ik er voor gekozen om de kabelgoot met nest naar buiten te werken. Hoe het de wespen verder vergaat dat laten we maar even in het midden. Een enkele wesp ging nog even een kijkje nemen in de ruimte, maar naar verwachting zal deze na het ontbreken van het nest wel elders zijn toevlucht zoeken. Hieronder nog even het complete bouwwerk voorzien van een keurig dak. maar dan niet onder het dak van PI2FLD.

b3dea1eb261
Als je goed kijkt dan zie je ook nog een witte larve van de Hoornaar.

Jammer dat ik dit mooie bouwwerk heb moeten verwijderen. maar als zo’n groep zich uitbreid tot zo’n 4000 stuks dan weet ik niet wat gevaarlijker is. Een half uurtje tien Kilowatt off  au au au niet prikken.

Aanpassing 70 cm Almere

Na een statische ontlading is de 70 cm ontvangstantenne van PI2FLD en APRS PI1FLD defect geraakt. Tijdens vochtig weer (iets wat in Nederland gelukkig niet zo vaak voorkomt) wordt het ontvangstbereik ernstig beperkt. Omdat de antenne (1,5 DB) zich op 84 meter hoogte boven Digitenne bevindt, is vervanging bijna onmogelijk.

Op een hoogte van 73 meter bevinden zich 2 (3DB) antennes die gebruikt worden voor de zenders van beide repeaters. Afgelopen week zijn aan mij door een amateur een aantal 70 cm SP filters van Kathrijn aangeboden. Deze heb ik met beide handen aangepakt en gebruikt om de repeater samen met APRS op de onderste antennes te laten functioneren.

Op de eerste antenne (vermoedelijk Oostzijde) zit de repeater aangesloten via vier SP filters (2 x RX en 2 x TX).
De Filters in de ontvangstlijn onderdrukken zowel het TX signaal van de repeater (430,2875 Mhz) als het TX signaal van APRS (430,5125 Mhz)
De filters in de TX lijn van de repeater spert op de ontvangstfrequentie van de repeater (431,8875 Mhz)

De ontvangstvoorversterker doet op dit moment geen dienst voor de repeater, maar wordt slechts gebruikt voor ontvangst van het APRS signaal op de defecte topantenne.

Op de tweede antenne (vermoedelijk de Zuidzijde) zit de zender van APRS. In deze lijn is een enkel SP filter aangebracht die eveneens de ontvangstfrequentie van de repeater spert.

Het vermogen van de repeater is voor de maand december tijdelijk verhoogt naar het maximaal toegestane niveau van 20 Watt ERP. Ondanks een lagere antenne (3DB op 73 meter) en het ontbreken van de voorversterker is het ontvangstbereik van de repeater enorm verbeterd.

Hiermee is een einde gekomen aan de drang om de topantenne direct te vervangen.
Uiteraard is het nog wel de bedoeling om de antenne te vervangen, maar dat gebeurt dan wel op het moment dat Digitenne uitgeschakeld wordt voor onderhoud.

Verder is de twee meter repeater in Lelystad inmiddels verhuisd van de 20e naar de 25e verdieping (zolder). Dit levert een besparing op van ruim 30 meter coax.
Binnenkort zal ook de antennesituatie worden aangepast van 2 naar 1 antenne die nagenoeg vrij komt te staan. Hierna zal ook de repeater worden vervangen en het vermogen worden aangepast (verhoogt met bijna 10 dB) conform de voorschriften.

Deze wijzigingen brengen kosten met zich mee die u in het overzicht aantreft.
De nog te maken kosten bestaan uit 3 x het verlengen van de BTxe2x80x99s (ongeveer 84 euro) en het aanschaffen van twee(in de toekomst vier) pijpen 50/40 mm aluminium van 3 meter.
De overige materialen (afgeschreven materiaal) worden vooralsnog gesponsord door verschillende bedrijven en amateurs. Het saldo op de rekening komt hiermee in het gedrang, zodat een vrijwillige bijdrage zeer welkom is. Hiervoor is een apart gironummer aangevraagd die u in het overzicht aantreft. (zijkolom)

Chris (PE1NSL)

Welkom terug op PI2FLD

Deze site is voor een periode van drie weken offline geweest omdat Kinderparade BV. door middel van een dagvaarding de beheerders van Web-log.nl en zijn gebruiker heeft gesommeerd één van de Web-Logs aan te passen en te blokkeren.

Na het uitbrengen van een dagvaarding heeft de beheerder hier gevolg aan gegeven. Iets waar Web-Log.nl niets aan kan doen.
Het gevolg van zo’n blokkering is dat alle sites die hiermee samenhangen automatisch meegaan. Een technisch en juridisch verhaal waar ik u niet mee lastig wil vallen.
Web-Log.nl valt in deze dan ook niets te verwijten.

De site waar het allemaal om draait, blijft op vonnis van de rechtbank s-Hertogenbosch
d.d. 6 augustus 2009 geblokkeerd en zal t.z.t. door mij worden opgeheven.
De strijd is wat mij betreft nog lang niet gestreden, maar zal in gepaste en iets genuanceerde vormgeving worden voortgezet via een andere site.

Om nu direct in te gaan op de hele procedure streeft niet het doel van dit Web-Log na.
Bent u gexc3xafnteresseerd in het volledige verhaal dan leest u er binnenkort alles over op www.consuhulp.nl
Een site die burgers informeert en helpt in hun strijd tegen vermeende misstanden.

Chris Koeree
Lelystad-Haven

PI2FLD op donderdag 16 oktober opnieuw UIT DE LUCHT

Het is al weer bijna een jaar geleden (26 oktober 2007) dat de stekker van PI2FLD er uit werd getrokken. De oorzaak was te vinden in een overschot aan niet gelisenseerde gebruikers en wangedrag van amateurs. U vind de informatie verderop op deze site.
Ook PI3RTD is om dezelfde reden het zwijgen opgelegd.
Tussen deze repeaters zat echter een verschil in de wijze waarop dit is gebeurd.

PI3RTD heeft het niet op vrijwillige basis gedaan, maar is hiertoe gedwongen door Agentschap Telecom. De beheerder van PI2FLD heeft dit zelf gedaan in overleg met AT.
RTD Rotterdam heeft drie maanden uitgestaan en FLD Almere slechts een week.

In diverse berichten, maar ook via de repeater zelf heb ik u met regelmaat gewaarschuwd voor de gevolgen van uw eigen gedrag (voor degene die het aangaat).

Ondanks alle waarschuwingen zijn een aantal van u gewoon verder gegaan op de wijze die u zelf prettig acht. Ook uw reacties (ik zelf niet uitgesloten) op piraten hebben ontoelaatbare vormen aangenomen. De piraten ervaren dit als prettig en worden hierdoor alleen maar meer gemotiveerd en aangemoedigd.

Op dinsdagmiddag 14 oktober heeft Agentschap Telecom een bezoek gebracht aan het adres van de beheerder van PI2FLD. Ik hoef u niet te vertellen wat de reden van dit bezoek was.
Ik was hier zelf ook bij aanwezig.

De medewerkers van AT deelde ons mede dat het gedrag op de repeater PI2FLD ontoelaatbaar is en uitnodigt tot wangedrag.

De volgende punten zijn naar voren gebracht:

Het niet conform de voorschriften uitzenden van de Call (begin, einde en tussentijds om de vijf minuten (gesprekstijd) van een reeks aaneengesloten  uitzendingen.

Het taalgebruik op de repeater heeft in een aantal gevallen alle fatsoensnormen ver overschreden en wordt dan ook niet  getolereerd.

Het verstoren van een uitzending van een collega zendamateur door er dwars overheen uit te zenden. Het excuus dat deze amateur eindeloos lang en nutteloze onzin uitkraamt geeft u geen enkel recht  en wordt dan ook in deze beslissing meegenomen.
Bovendien treft het geen enkel doel omdat deze amateur u toch niet hoort om het simpele feit dat hij gebruikt maakt van een tranceiver die slechts een functie tegelijk aankan. (zenden of ontvangen)

Ook het uit de tent lokken (voeren) van deze amateur word door velen als niet prettig ervaren en de gevolgen hiervan geven aanleiding tot wangedrag. (Bewijs hieromtrent in overvloed)

Zoals al eerder is aangegeven kan een organisatie als AT bij het negeren van het onder het eerste punt aangegeven nimmer bepalen of zij met een piraat of een amateur van doen hebben. Ook het onder het tweede punt aangegeven taalgebruik draagt hier niet aan bij.
hierbij hindert u deze bevoegde instantie in de uitvoeren van hun taak, hetgeen als zeer hinderlijk wordt ervaren en bovendien strijdig is met de wetgeving. (hinderen van een ambtenaar in functie tijdens de uitvoering van zijn taak en opsporingsbevoegdheid).

Agentschap Telecom laat ons terecht twee keuzes, te weten; in te gaan op hun verzoek de repeater vrijwillig een maand uit de lucht te halen of  een formeel verzoek af te wachten zoals in Rotterdam het geval was. Dit formele verzoek betreft een formeel zendverbod van drie maanden. Na enig overleg is door ons tot een vrijwillige periode van tenminste drie weken besloten.

Wij als repeaterbeheerders zijn het volledig eens met de door Agentschap Telecom naar voren gebrachte argumenten en zullen ons dan ook conformeren aan hun verzoek.

Agentschap Telecom heeft ons toegezegd extra aandacht te besteden aan de activiteiten in  en rond de Randstad en Flevopolder. Ook zullen zij indien nodig sancties opleggen aan amateurs die zich niet conformeren aan de wettelijke bepalingen en voorschriften die zijn vastgelegd.

PI2FLD zal dan ook op donderdag 16 oktober op een nader te bepalen tijdstip uit de lucht worden gehaald. De repeater zal nog wel zijn baken blijven uitzenden.

Ik hoop dat het u (die het aangaat) doorgedrongen is van het feit dat u dit zelf heeft veroorzaakt.
Verder kan het geen kwaad indien u een ander wijst op zijn gedrag.

Ook vinden wij het als beheerder een kwalijke zaak dat wij genoodzaakt zijn om voor de tweede keer deze maatregelen te moeten treffen. Ook voor ons is het een hobby.
Houd daar een beetje rekening mee.

PA3HGQ en PE1NSL

Beide verantwoordelijk
gehouden voor uw gedrag

U kunt uw reactie kwijt onder aan dit bericht

Nieuwe aanwinst

Zoals al eerder ter sprake is geweest was ik op zoek naar zeer stabiele oscillatoren om twee zenders gelijktijdig op nagenoeg dezelfde frequentie in de lucht te brengen. Dit kan door middel van kristalovens of een klok die gesynchroniseerd word door satelliet. De laatste optie is de beste, maar hiervoor moet je wel diep in de buidel tasten.
Kort geleden liep ik nog maar enkele meters op de radiomarkt te Meppel, waarbij mijn oog viel op twee wel heel bekende apparaten. Zonder aarzelen vroeg ik direct de prijs en nam een snelle beslissing.865

Onder op de foto ziet u een RF Baton van Motorola. Dit apparaat is afkomstig uit het P2000 netwerk en heeft slechts in de startregio Amsterdam zijn dienst bewezen. In feite was de RF Baton al uitgefaseerd toen ze geleverd werden. Bij verdere uitrol is gekozen voor een ander type zender en zijn uiteindelijk ook de exemplaren uit de startregio vervangen. Enigszins vreemd is het wel dat je deze apparaten op een amateur-markt tegen komt. 866

Aangezien ik zelf met regelmaat aan deze apparaten heb mogen sleutelen was het niet zo moeilijk om ze voor een bedrag van 25 Euro per stuk van eigenaar te doen wisselen.

Het apparaat bestaat uit een stukje computer (controlerboard) Een voedingsprint en een print waarop zich een kristaloven bevind. voor een uiterste stabiliteit wordt deze geklokt aan een satellietsignaal. Op de foto hiernaast is te zien dat de GPS informatie aanwezig is en gelokt.
867De antenne hiernaast ontvangt het GPS signaal
En zorgt ervoor dat er op een BNC conector aan de achterkant een signaal van exact 5,0000000 Mhz uit komt. Dit signaal is uitstekend geschikt om meetinstrumenten zoals een goedkope frequentiecounter of een spectrum-analizer zeer nauwkeurig te maken.
In ons geval zullen ze worden ingezet om twee zenders op enkele tientallen kilometers afstand synchroon aan elkaar te laten werken. Het frequentie verschil zal zo’n 4 Hz zijn, maar ook het Laagfrequent zal met elkaar in de pas moeten lopen. Looptijdverschillen mag dus absoluut niet. Hoe kun je dit realiseren? In feite gebeurd dit ook met P2000. Alle zenders komen gelijktijdig in de lucht en de data-pakketjes worden op exact het zelfde moment uitgezonden. De looptijdsverschillen over de talloze koperleidingen (KPN) zouden het netwerk verstoren. Maar omdat de berichten niet persee direct verzonden hoeven te worden word het bericht voor zeer korte tijd opgeslagen en gelijktijdig uitgezonden. In ons geval kan dit echter niet omdat we het over live spraak hebben. Hoe los je dit simpelweg op? Co channel  is de enige oplossing.

Co Channel
Aansturen via een linkverbinding en synchroon in de lucht brengen. Op de ontvangstlocatie (hier bevind zich de ontvanger van de uplink) een straalzender plaatsen die het ontvangen signaal direct doorstuurt. Op dezelfde locatie en de locatie op afstand plaats je een ontvanger die de straalverbinding ontvangt. Het looptijdverschil is afhankelijk van de afstand en de wijze van overdracht. Bij een koperverbinding is dit niet toelaatbaar. Via internnet al helemaal niet. maar via een radiolink is de snelheid 300.000 km / sec (snelheid van het licht). De tijdsvertraging is dan verwaarloosbaar. Om alles nog wat ingewikkelder te maken willen we ook nog op de andere locatie een ontvanger plaatsen. Hiervoor zal een aparte linkverbinding moeten worden gemaakt om het signaal naar de hoofd-linkzender over te brengen. Hierbij speelt de looptijd geen rol omdat er een afweging wordt gemaakt tussen beide ontvangers en er maar een LF signaal van een van de ontvangers wordt doorgegeven. Op de foto hieronder zie je de frequentie van 5 MHz gemeten met een goedkope frequentieteller die eveneens gebruik maakt van de bron van een tweede RF Baton.
868
Nu maar hopen dat dit project zal slagen en zijn medewerking krijgt van Agentschap Telecom.
De kosten van deze Oscilatoren worden betaalt uit het potje van de repeater

PI3RTD uit de lucht

Relaisstation PI3RTD op 14 november 2007 voor onbepaalde tijd uitgeschakeld.

Door het Agentschap Telecom zijn over een periode van meer dan een jaar een
groot aantal verstoringen van het radioverkeer via PI3RTD geconstateerd. Ook
vonden veel overtredingen tegen de vergunningsvoorwaarden plaats zoals het
niet uitzenden van de call en het met o.a. scheldpartijen reageren op
piraten.

Uiteraard onderneemt het Agentschap Telecom acties tegen piraten en
zendamateurs die de voorwaarden regelmatig overtreden.

De eigenaar van een relaisstation heeft ook een verantwoordelijkheid voor
het voorkomen van overlast in het radioverkeer. Daarom is het Agentschap
Telecom van plan om PI3RTD een zendverbod op te leggen..

Het afdelingsbestuur heeft daarop samen met de repeatercommissie besloten
dit zendverbod niet af te wachten. Op 14 november is PI3RTD voor een langere
periode uitgeschakeld. Hoe lang dit zal zijn is op dit moment nog niet te
zeggen.

Namens het bestuur VERON Rotterdam A37.

BRON: site PI4RTD

PI2FLD uit de lucht

Het doet me een beetje denken aan de periode 1987 toen al die drie meter piraten uit de lucht werden gehaald. Een einde van een mooi tijdperk met een zure afsluiting.

Maar hoe werkt het nu anno 2007.

Het beleid van Agentschap Telecom is prioriteit gericht en gebonden.
Zijn er problemen die levensbedreigend zijn dan wordt er direct gereageerd.
Zijn er problemen binnen een bedrijf dan, wordt daar alleen tijdens werktijd aandacht aan besteed.
Gaat het om storende factoren op een amateur repeater dan is de prioriteit dusdanig laag dat er toevallig iemand in de buurt moet zijn die wat tijd over heeft.
Verder kent men de oplossing symptoombestrijding (bij veel klachten moet de repeater enkele maanden uit de lucht).
Klagen werkt dus averechts  en is geen optie.
Het wordt overigens wel op prijs gesteld indien men AT een tip geeft over de locatie waar de piraat zich bevind. Op het moment dat alle gegevens bekend zijn dan is men bereid hier wat meer aandacht aan te besteden.
Op dit moment wordt er gekeken hoe lang de repeater  uit de lucht zal blijven.
Ook wordt er gekeken of er technische mogelijkheden zijn om dit probleem te beperken.
Kijk dus met regelmaat op deze site of stel uw vraag via piraten@pi2fld.nl
Tips zijn natuurlijk van groot belang en worden vertrouwelijk behandelt.

Chris (pe1nsl)

PI2FLD uit de lucht

Het doet me een beetje denken aan de periode 1987 toen al die drie meter piraten uit de lucht werden gehaald. Een einde van een mooi tijdperk met een zure afsluiting.

Maar hoe werkt het nu anno 2007.

Het beleid van Agentschap Telecom is prioriteit gericht en gebonden.
Zijn er problemen die levensbedreigend zijn dan wordt er direct gereageerd.
Zijn er problemen binnen een bedrijf dan, wordt daar alleen tijdens werktijd aandacht aan besteed.
Gaat het om storende factoren op een amateur repeater dan is de prioriteit dusdanig laag dat er toevallig iemand in de buurt moet zijn die wat tijd over heeft.
Verder kent men de oplossing symptoombestrijding (bij veel klachten moet de repeater enkele maanden uit de lucht).
Klagen werkt dus averechts  en is geen optie.
Het wordt overigens wel op prijs gesteld indien men AT een tip geeft over de locatie waar de piraat zich bevind. Op het moment dat alle gegevens bekend zijn dan is men bereid hier wat meer aandacht aan te besteden.
Op dit moment wordt er gekeken hoe lang de repeater  uit de lucht zal blijven.
Ook wordt er gekeken of er technische mogelijkheden zijn om dit probleem te beperken.
Kijk dus met regelmaat op deze site of stel uw vraag via piraten@pi2fld.nl
Tips zijn natuurlijk van groot belang en worden vertrouwelijk behandelt.

Chris (pe1nsl)

Piraten op FLD ???

Enkele dagen geleden werd ik gebelt door een medewerker van Agentschap Telecom.
De medewerker vroeg mij hoe het met de Piraat PA3ZZM (zendamateur zonder machtiging) was, omdat hij overdag bijna niet meer te horen is. Ik heb gemeld dat hij met name xe2x80x99s avonds en in het weekend actief is. Bovendien kwam naar voren dat er de afgelopen tijd slechts 1 klacht over ZZM is binnengekomen. Uit het gesprek kwam eveneens naar voren dat de medewerker met regelmaat mee luistert aan de repeater FLD, waarbij ik het gevoel kreeg dat hij niet blij is met de wijze waarop sommige met elkaar omgaan.

Met deze gedachte ben ik zelf eens na gegaan hoe wij ons gedragen op deze repeater. Ik zeg wij, omdat ik mijzelf ook betrap op uitlatingen die op zijn zachtst gezegd strijdig zijn met de alle fatsoensnormen. Enkele voorbeelden; Om van een lang verhaal een kort verhaal te maken
(tussen de vijf en tien minuten), zonder ook maar 1 keer een call te noemen. En tijdens dit korte verhaal zit een aantal amateurs (wederom zonder een call te gebruiken) dwars over deze amateur heen.  En waar gaat het eigenlijk over???

Het gevolg is dat een andere amateur (mobiel station) een half uur probeert er tussen door te komen, hetgeen hem past lukt op het moment dat hij thuis is aangekomen en zich nog net even kan uitmelden. Tussendoor maakt er nog iemand een opmerking dat de repeater niet bedoelt is voor mobiele amateurs, maar juist voor amateurs die dicht bij de repeater zitten.
Ik vraag me dan wel eens af waarom ik mij zo in zet om het uiterste uit de repeater te peuteren????

Vandaag zat ik in Garderen. Een lange dag, waarbij ik van 8:00 uur tot 17:15 uur zonder eten en drinken (twee koekjes) bezig ben geweest. Dit behoort wel tot de zwaardere dagen. Eindelijk onderweg naar huis, de repeater is redelijk druk, ik meld mij in en er begroet iemand mij met hoy Chris. Vervolgens heb ik 15 minuten geluisterd en een enkele keer geprobeerd om er tussen te komen. En als je dan alleen maar kunt luisteren dan ga je al gauw opletten op het gedrag van een ander. En wat blijkt opnieuw?? Ruim 80 % gebruikt zijn call niet of nauwelijks en ruim 95 % laat geen enkele kier om een ander er tussen te laten. Uiteindelijk heb ik voor het eerst van mijn leven mijn setje uitgezet en ben naar de radio gaan luisteren.

Soms hoor ik klachten over Agentschap Telecom. Klachten over het niet optreden tegen Piraten zoals ZZM of de voormalige piraat uit Haarlem. Ik zelf heb met regelmaat contact met medewerkers van Agentschap Telecom en weet beter. Ook weet ik meer over de (enkele) klacht, die nog geen vijf procent van de amateurs die er last van hebben heeft ingediend. Ieder voor zich weet of hij wel of niet een klacht heeft ingediend. Ik zelf heb geleerd dat je pas effect boekt als je met zijn allen achter elkaar staat. Dat heb ik u zelf tot vervelens aan toe laten weten over de zaak van het voetpad.

Als ik nu alles op een rijtje zet dan valt het gedrag van ZZM (de piraat) best wel mee. Zeker als ik kijk vanuit zijn standpunt. Okxc3xa9, het is een piraat, en ik ben het er volledig mee eens dat hij moet verdwijnen. Maar niet omdat het een piraat is, want dat zijn de meeste van ons ook geweest. Maar het gedrag van deze man overschrijd alle fatsoensnormen. Fatsoensnormen?? Waar heb ik dat eerder gehoord??

Laatst maakte ik een opmerking over het plaatsen van een Poll op de website waarbij u uw mening kunt geven over (de rondes van Hans) en de overname, echter had ik zelf eerder het idee om een poll te houden over het gedrag op de repeater. U heeft een bijdrage gestort in de repeater pot, Ik ga er dan ook vanuit dat u zich ook een klein beetje verantwoordelijk voelt voor het gedrag op de repeater.

In de zijkolom kunt u (anoniem) uw eigen mening geven op de volgende stellingen.
nadat u uw mening hebt gegeven wordt de score weergegeven en kunt u niet meer stemmen.

Via de Poll zijn de volgende stemmen uitgebracht:

Het totaal aantal stemmen = 38 waarvan:

stelling 1 — aantal stemmen = 17 = 44,7 %
stelling 2 — aantal stemmen = 12 = 31,6 %
stelling 3 — aantal stemmen = -1 = -2,6 %
stelling 4 — aantal stemmen = -2 = -5,3 %
stelling 5 — aantal stemmen = — = -0,0 %
stelling 6 — aantal stemmen = -2 = -5,3 %
geen mening – – – – – – – – – – = -4 = 10.6 %

Stelling 1 : Ik voel mij niet aangesproken, maar herken dit gedrag, wat ik niet prettig vind.
Stelling 2 : Ik voel mij niet aangesproken, maar maak door dit gedrag geen gebruik meer van de repeater.
stelling 3 : Ik herken mijzelf, maar vind mijn gedrag toelaatbaar.
stelling 4 : Ik herken mijzelf, en ga proberen om mij anders te gedragen.
stelling 5 : Ik herken mijzelf, maar voel mij in deze omgang zelf ook benadeeld, waardoor ik mij zo gedraag.
stelling 6 : Ik herken mijzelf, maar voel mij in deze omgang zelf ook benadeeld en ben bereid mij aan te passen.

Zoals u weet laat ik mij niet uit het veld slaan m.b.t. mijn inzet voor de repeaters, maar ik zou het wel prettig vinden om niet van anderen te horen xe2x80x9cwat is het een ongeorganiseerd zootje op FLDxe2x80x9d.
Ik zou het op prijs stellen als u hier met zijn allen (die het aangaan) even goed over na wilt denken.
Want zoals het nu gaat kan ik mij goed voor stellen dat Agentschap Telecom het gevoel krijgt van een vos in een kippenhok vol kippen. Welke kip draai ik als eerste zijn nek om? In elk geval een paar die ik kan grijpen. En de lachende derde is? Ja u raad het al! De piraat die toch sluwer is als de vos.

Als u zelf uw verhaal kwijt wilt, dan kunt u zelf een reactie achter laten. Deze wordt zonder tussenkomst direct gepubliceerd. Ook zonder uw gegevens (anoniem).
Mailen kan natuurlijk ook naar mail@lelystadhaven.info deze wordt vertrouwelijk behandeld.

PE1NSL

De verbouwing

Kort geleden Heeft KPN het traxys netwerk en semafoon nationaal 1,2 en 3 opgeheven.
Het semafonie netwerk is hiermee terug gegaan van 5 naar 2 netwerken.

Omdat de gebruikte (afgedankte apparatuur) voor hobbydoeleinden goed bruikbaar is en met name de filters (oud ijzer) voor ons als amateur (repeaterbeheerder) onbetaalbaar is ben ik intern en extern een beetje wezen shoppen.

Via verschillende wegen heb ik een klein deel van de traxys en semafonie apparatuur weten te bemachtigen. dat dit nogal wat bloed zweet en tranen gekost heeft mag wel vermeld worden. Zo kwamen er vier 19″ rekken uit de omgeving Rotterdam en vijf 19″ rekken uit de toren Waardepolder in Haarlem. Met de drie reeds aanwezige 19″ rekken kwam het totaal op 12 rekken. We hebben het dan nog niet over de inhoud.

Afgelopen zaterdag heb ik ruim 12 uur besteed om de rommel met behulp van een enkele amateur een beetje te ordenen. Het gaat hier niet om een openbare verkoop, maar puur het creeren van ruimte om binnen aan te vangen met de verbouwing.54

55

56

Op de foto ziet u rechts twee rekken waar de repeaters PI2FLD en PI1FLD nog actief zijn terwijl aan de linkerkant vijf nieuwe 19″ rekken met een deel van de apparatuur voorraad staat opgesteld. De eerste kast is al gedeeltelijk ingericht met 2 meter apparatuur.

59

Hier boven ziet u een gedeeltelijke inrichting van de oude semafonie kast. De kast is voorzien van geleide rails waardoor de zware eindtrappen en voedingen in en uitgeschoven  worden. onderaan zit de voeding vervolgens de stuurzender en schuin de enorme eindtrap. Of de stuurzender ingezet gaat worden is nog niet bekend, maar de eindtrap Van zo’n 150 Watt (een collega heeft er 250 Watt uitgepeutert) is uitstekend geschikt om voldoende vermogen te leveren om de verliezen in de filters en lange coax te compenseren. Naar schatting zullen zij een vijftig Watt moeten leveren, hetgeen voor deze eindtrappen geen enkel probleem mag zijn.

69846dc1c11

 

Op de foto boven en onder ziet u een originele filterkast afkomstig uit de toren in Haarlem. Ik mag gerust stellen: het paradeplaatje voor 2 meter. De kast met filters  heeft in het verleden dienstgedaan om vijf semafoniezenders van zo’n 100 Watt en een marifonie tranceiver (kanaal 16) aan de topantenne te koppelen. Nu maar hopen dat de filters geschikt zijn om de 2 meter amateurband door te laten. De kast is inmiddels voorzien van zijschotten en een deur, maar om een goede indruk te krijgen is de kast voor de foto even open gelaten. De kast herbergt een 1 op vier splitter en acht (vier groepen van 2) zeer scherpe band doorlaat filters. Deze worden in de toekomst uitgebreid met vier Sper Pass filters van hetzelfde formaat zodat vier groepen van drie ontstaan. De opzet van het geheel: 2 kanalen t.b.v. een 2 meter (reserve PI3FLD) repeater 1 kanaal voor APRS (144.8 MHZ) en 1 kanaal voorbereid voor bemande doeleinden met zeer groot vermogen (vereniging of contest)  Een eventuele uitbreiding is niet uitgesloten.

1b0a36bd201
Deze filterkast staat inmiddels op de plek van het oude filterrek rechts achter in de ruime met daarvoor de twee nieuwe rekken die op de eerste foto buiten staan. de apparatuur is inmiddels over gezet en de oude rekken zijn afgevoerd. Tijdens de ombouw moest de repeater enkele keren uit de lucht, hetgeen soms niet leuk is omdat er van deze repeater veel gebruik wordt gemaakt. Excuses voor het ongemak.60

Piraten op repeater FLD

De laatste tijd wordt de repeater PI3ASD en met name de laatste tijd PI2FLD geteisterd door een piraat die opereert onder de call PA3ZZM (zendamateur zonder machtiging). In het begin heb ik geprobeerd om hem er toe over te halen het papiertje te behalen, waarvoor wij allen ook de nodige moeite hebben moeten doen. De laatste dagen heeft deze piraat duidelijk naar voren gebracht zijn eigen regels te volgen en overheidsorganen als Agentschap Telecom af te kraken en uit te dagen.

Ook doet deze meneer uitlatingen die binnen onze samenleving  niet getolereerd mogen worden. Om deze reden heb ik als mede beheerder afgelopen vrijdag een klacht ingediend bij Agentschap Telecom onder tel nr 050-5877304.

Bent u het eens met deze klacht? Reageer dan door te bellen met Agentschap Telecom onder bovenvermeld nummer.  Vermeld hierbij de frequnties van de repeater, te weten 430.2875 MHz met als ingang 431.8875 MHz.

Hoe meer klachten, hoe eerder het probleem zich oplost.

Nieuw filter in de ontvangstlijn

vandaag 23 januari heb ik een nieuw filter geplaats. Het filter is minder scherp als de filtercombiners die hiervoor gebruikt werden. Maar de doorlaatdemping (0,4 dB) is veel lager dan de filtercombiners (2,2 dB). het nadeel is dat er maar 1 uitgang opzit, maar dat is in dit geval van geen belang. In de oude situatie hebben we een 1,5 dB antenne op 82 meter, een coaxkabel van 100 meter met 3 dB demping en een combiner met een verlies van 2,2 dB. In theorie stelt men dat je dB’s gewoon bij elkaar op kunt tellen. dit betekend theoretisch in onze situatie (1,5) + (-3) + (-2,2) + (12) = een versterking van 8,3 dB in theorie. (Het getal 12 is de versterkingsfactor van de pre-amp splitter). In de praktijk is het iets anders. De antennewinst is 1,5 dB de kabel en combinerverliezen zijn 5,2 dB. in feite zakken zwakke signalen tot onder de ruisvloer. Als je deze signalen later versterkt dan gaat de ruis mee en blijft het signaal ver in de ruis zitten. Hieruit blijkt dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met versterken. Maar met een groot signaal (kilowatt) 40 Mhz hoger gaat een versterker al snel over zijn nek. Omdeze reden is het noodzakelijk een filter voor de pre-amp te plaaatsen die het grote signaal tegen houd, maar niet te veel doorlaatdemping heeft. 48

Het filter is veel kleiner en voorzien van grote spinner conectoren. Omdat ik deze conectoren niet in mail uitvoering bezit moet ik iets anders verzinnen. Nu is het zo dat de 7/8" coax kabels die het pand binnenkomen door de vloer zijn voorzien van de juiste conectoren. Maar ja, dan moet het filter ondersteboven rechtstreeks op de kabel geplaatst worden, hetgeen niet echt netjes is. Maar met een beetje improviceren toch een mooie tijdelijke oplossing.  49
Alle signalen die binnen komen worden direkt versterkt, hetgeen goed waarneembaar was bij een aantal amateurs. Als na  een testfase van enkele dagen blijkt dat hetgewenste resultaat behaalt is dan zullen de kabels worden vervangen en de filtercombiners weer in de schakeling worden opgenomen. Indien nodig kunnen hier nog twee pre-amps tussen worden geplaatst.  Laat dus even weten of u verbeteringen ziet in de nieuwe opstelling.

Nu het winter is begint het aardig af te koelen in de ruimte en neemt het vochtgehalte behoorlijk toe. Verwarmen van een niet geisoleerde ruimte is niet haalbaar. Heeft er iemand nog ergens wat isolatiemateriaal liggen? Dan zou u ons hier erg mee helpen.

Pe1nsl

Filtercombiner

Filtercombiner of gewone combiner.

Normaal worden deze gebruikt om een aantal zenders te koppelen aan 1 antenne. Bij een normale combiner maakt men gebruik van 1 of meerdere 3 DB kopplers 1 op 2, 2 op 4 enz. De naam zegt het al; 3DB. 2 zenders = 3 DB demping, 4 zenders 6DB demping en 8 zenders is 9 DB demping. Voordeel is dat het netwerk niet frequentie afhankelijk is binnen een groot gebied. De Filter (caffety) combiner zoals hier omschreven heeft een veel lagere doorgangsdemping. Zo kun je vier zenders koppelen op 1 antenne met een verlies van 2,2 DB. Nadeel is dat je bij het wijzigen van de frequentie ook de combiner opnieuw moet afregelen. Hoe zit zo’n filtercombiner nu in elkaar? of moet ik het anders formulieren; Hoe sloop je zo’n ding uit elkaar?38_2

39_1
De meeste materialen zijn van koper met hier en daar een dun laagje zilver om de Q factor te verhogen. Kijken we binnen in 1 van de kamers dan zie je de ronde koker waar de plunjer doorheen schuift. door het indraaien van de plunjer verleng je de koker en verklein je de trilruimte. Hiermee stem je de kring (kamer van het filter) af op de juiste frequentie.40_1
de Plunjer zelf bestaat uit een koperen buis die net iets smaller is als de buis waar hij doorheen schuift. De witte kunststof dopjes zorgen dat hij vrij op en neer kan bewegen. De messing ring zit vast met twee boutjes aan de buitenste koker. Omdat de twee delen voorzien zijn van schroefdraad kun je hem keurig instellen op de gewenste diepte (frequentie). het extra heveltje blokkeert de schroefdraad om ongewenste veranderingen te voorkomen. De onderkant van de koperen buis is afgesloten met een vast gesoldeerde koperen plaat.

866784cbd018bcbe1fd901

 

Aan de ingang van het filter zit een isolator (dubbele circulator) hierover later meer. Deze isolator wordt door middel van een inkoppelspoeltje op een N connector ingekoppeld in de kamer van het filter. De lengte van het lusje is bepalend voor de frequentie.

43

De uitgang van het Filter gebeurd op nagenoeg dezelfde manier. Hier maakt men alleen gebruik van een grotere spoel, omdat er vier uitgangen op 1 N connector worden aangesloten. De impedantie moet dan ook een aantal keren groter zijn om uiteindelijk aan een Z (impedantie) van 50 Ohm te komen.

44

Als we de N conector voorzichtig openen dan zien we een boutje welke aan massa ligt. Dit boutje kan door middel van een kunststof kokertje geisoleerd door de binnenkern van de connector heen en weer gedraaid  worden, om zo de Z nauwkeurig in te stellen op 50 Ohm.

45

46

De Isolator (dubbelle circulator). Circulator (ronddraaiend eenrichtingsverkeer). Op de eerste poot (ingang circulator)  wordt het uitgangssignaal van de zender aangesloten. Op de tweede poot  zit de antenne. Het gereflecteerde vermogen (SWR afhankelijk) komt ook weer terug op poot 2. Uiteindelijk zal het gereflecteerde vermogen  weer naar buiten komen op poort 3 waaraan zich een dummieload bevind. Het gereflecteerde vermogen uit de dummy (nihil) zal via poot 1 terug komen bij de zender.  Het cirkeltje is rond. Een isolator zoals op de foto bestaat uit twee circulators in 1 doosje waarvan de eerste circulator voorzien is van een vaste kleine dummy (immers de tweede vangt de grote reflectie op) terwijl de tweede circulator een aansluiting heeft waar een grote dummy op aangesloten kan worden. Op de losse dummy (zie foto) zit een bnc connector waarop het gereflecteerde vermogen gemeten kan worden. Afhankelijk van de SWR van de antenne en de instelling van de plunjer in het filter zal de waarde hier varieren. Omdat we zoveel mogelijk signaal richting antenne willen hebben stellen we de plunjer zodanig in dat het signaal op de dummy testpoort zo laag mogelijk is. Bij ontvangst valt er niets te meten en zal de isolator worden verwijdert en het filter omgekeerd worden gebruikt als frequentie afhankelijke splitter (zie blokschema elders op de site).  47

Welkom

Welkom op het weblog FLD

U vind hier informatie en foto’s over de amateur-repeaters uit de Flevopolder.

Dit web-log is in het leven geroepen omdat er klachten zijn gedeponeerd bij Agentschap Telecom en de eigenaar van de mast (het opstelpunt in Almere-Haven) Na onderzoek door beide organisaties bleek er niets aan de hand te zijn buiten een administratieve misstap (verhuizing van 1 van de repeaters). De BT’s zijn voor een periode van drie jaar verlengt, zodat we ons daar voorlopig niet druk over hoeven te maken.

De verantwoording van de berichten komen geheel voor verantwoording van PE1NSL (alias de eerlijke vinder). Alle berichten bieden de mogelijkheid om een reactie achter te laten indien  zij voldoen aan  redelijkheid.

Heeft u zelf een leuk berichtje?  Of heeft u een klacht?  Maak dan gebruik van het mailadres mail@lelystadhaven.info. Dit scheelt een hoop ergenis.

heeft u nog iets over na de feestdagen? Dan is uw vrijwillige bijdrage zeer welkom (zie zijkolom).
Er zijn nog genoeg mogelijkheden tot uitbreiding. Maar dit moet dan wel door meer mensen gedragen worden. Ook de beheerders zijn gewone arbeiders.

PE1NSL

Antennemasten en de overheid

Antennemasten, horizonvervuiling, te prominent aanwezig, Welstand, Bestemmingsplan Maar vooral de dwarsliggende ambtenaren. Termen waarmee wij als amateurs regelmatig om de oren worden geslagen. Vrijheid van meningsuiting, maar dan wel de mening van de overheid. Maar als diezelfde overheid het zelf wil, dan heet het ineens een monument. En dan mag het ineens wel. Net als windmolens op een rotonde. Op zich best wel mooi, maar vraag er nu zelf eens een aan voor in je achtertuin!! Wel eens door de bijlmer gereden?  wat staat er voor een aantal flats? juist ja antennemasten met de naam van de flat er op. Niet dat ik het niet mooi vind. Nee in tegendeel. Maar waarom zij wel en wij niet of nauwelijks. Ik heb hem gelukkig, maar heb er wel vijf jaar voor moeten vechten! Reed ik laatst door Huizen, Vlak langs een plek waar voorheen een paar masten voor kortegolf zenders stonden. En kijk wat er op de rotonde staat!!

50f1dc2b711

 

Prachtig toch.  Ik ben alleen benieuwd hoe de gemeente Huizen omgaat met bouwaanvragen voor vergelijkbare masten t.b.v. zendamateurs?

Hobby en werk, Werk en hobby

Hobby en werk, Werk en hobby.

Een ideale combinatie! of toch weer niet?
Dag en nacht bezig zijn met je hobby, wat kan een mens zich verder nog wensen.
Dag en nacht bezig zijn met je werk, dat is de keerzijde van de madaile.
In januari 1979 ben ik gaan werken voor het voormalige staatsbedijf PTT (tegenwoordig KPN)
15 jaar heb ik mij door de miljarden gekleurde draadjes geworsteld om iedereen te voorzien van een telefoonaansluiting. Na deze 15 jaar was ik al die draadjes zat. Ik heb toen gekozen voor de draadloze communicatie, U weet wel, draadloos zonder draadjes. Lekker simpel. het ene stukje metaal draadloos verbinden met het andere stukje metaal. En als er dan niet teveel tussen zit dan lukt dat prima. En de vele gekleurde draadjes behoren tot de verleden tijd.

Heelaas heb ook ik moeten ervaren dat draaloos niet echt draadloos is. Maar de vele kleuren behoren tot het verleden. Tegenwoordig kan ik stellen dat het altijd in het zwarte draadje zit!?!?!34_2
Binnenkort meer over dit vernuftige filternetwerk dat mischien wel een plekje krijgt in Almere.

Pe1nsl-pad

Velen van u hebben mij wel eens horen praten over het illegaal afgesloten voetpad van mijn buren. Een eindeloze strijd van meer dan zes en een half jaar. Maar vandaag 14 december is dit mijn kerstcadeau van de gemeente Lelystad. Vandaag zijn ze begonnen. Op de achtergrond een deel van de speelplaats waar vele kinderen jarenlang geen gebruik van konden maken omdat mijn buren de toegang met steun van de notaris en de gemeente al deze jaren illegaal hebben afgesloten. Met steun van de wijkraad 3VO en een enorme hoeveelheid (98%)buurtbewoners komt aan deze strijd eindelijk een einde. Niet alleen de speelplaats is van groot belang, maar ook de enige veilige doorgang voor kinderen uit de achtergelegen wijk om naar de aan de andere kant van deze speelplaats gelegen basisschool is binnenkort weer open. gedurende al deze jaren hebben kinderen zich via dichtgegroeide, zeer lange en zeer smalle achterpaden moeten worstelen. Of zij moesten gebruik maken van de openbare race banen zonder trottoirs. In beide gevallen een zeer gevaarlijke situaties waar geen enkele ouder blij mee is.
35_2
Voor mijn buren komt hiermee een hoop lucht in de zaak. De gerechtelijke procedure is ten einde en zij kunnen indien zij dat willen ongehinderd hun huis verkopen, hetgeen zij in 2000 (ten tijde van de afsluiting) al wilde doen, maar voor hen toch wel erg lastig was omdat er niet veel mensen een huis kopen met de wetenschap dat er gratis een gerechtelijke procedure aan vast zit. Voor de gemeente en mij begint de strijd nu pas echt. Een strijd die nog jaren kan duren. Een procedure die mischien wel eens in aanmerking komt voor een plaatsing in het Guiness book of records als langst lopende zaak.

stand van zaken

Afgelopen donderdag is er in de ontvangstweg een tweede filter aangesloten. Om de verliezen te compenseren is er ook een pre Amp tussen geplaats. In de zendweg zit 1 filter met een vaste SWR / Power meter. Hieronder een blokschema en een tweetal foto’s van de laatste situatie.33_2
31_2
32_2 

Nieuwe BT’s

De nieuwe BT’s zijn binnen. De spanningen ten einde. Even zaten we met de vraag "Hoe zal het ons vergaan na de problematiek met de repeaters PI1FLD enPI2FLD uit Almere". En hoe zou AT reageren op de iets wat te laat opgegeven verhuizing van de 70 cm repeater vanuit Lelystad naar Almere. En welk vermogen mag hij uiteindelijk uitstralen? Gelukkig kwam vandaag de laatste BT binnen.
Het toegestane vermogen is tegen verwachting in vastgesteld op 10 Watt op een 3 DB antenne op 73 meter hoogte. Kort samengevat betekend dit dat het vermogen zelfs nog iets omhoog kan. Vooralsnog laten we hem voorlopig op het vermogen van rond de 8,4 Watt staan. Zoals u misschien al bekend is zijn de meeste BT’s door de houders niet verlengt en per 1 oktober verlopen. Omdat dit te maken heeft met de nieuwe regelgeving heeft AT alle BT’s verlengt tot het einde van dit jaar. De vraag leefde of dit te maken had met de prijsverhoging of de onduidelijkheid rond het nieuwe vergunningstelsel. Voor ons was het  met name de onwetendheid. Maar de kosten zijn wel gestegen, daar kunnen we niet omheen. En om nu de BT houders altijd voor deze kosten te laten opdraaien lijkt mij niet fair. U als amateur bent vrijgesteld van betaling van uw vergunning. De verenigingen dragen niets bij. Om deze reden is besloten u om een donatie van enkele Euries te vragen en te storten op giro 4805197 t.n.v. C.C. Koeree o.v.v. FLD. Via dit web-log krijgt u inzage van elke storting zonder de melding van wie de storting afkomstig is. Het totale bedrag op de rekening en de uitgegeven kosten worden eveneens vermeld. U kunt dan zelf zien wat er nog nodig is of wat er nog beschikbaar is. De kosten zijn op dit moment 3 x 27 EURO voor verlenging en 140 Euro voor de verhuizing, hetgeen op een totaal uitkomt van 221 EURO. Elk dubbeltje is welkom, maar voel u tot niets verplicht als u het niet kunt missen. Vooralsnog wordt een groot deel van de apparatuur en de ruimte beschikbaar gesteld door KPN. Laten we hopen dat dit ook in de toekomst zo blijft.
FLD! ook voor de minder bedeelde

73

PE1NSL

Het filter netwerk

Vandaag ben ik begonnen met het plaatsen van een aantal filters. Bij gebrek aan goed gereedschap is het behoorlijk improviseren. Zo gebruik je een betonnen piket paaltje om een 19″rek in elkaar te rammen. (zie paaltje bovenop).

541bcdc8671
Uiteindelijk moest het rek naar binnen, hetgeen een lastige klus is. tussen de bovenkant van het rek en de verlichting zit nog geen cm ruimte. Eenmaal binnen begint het assembleren van de kast. Aan de achterkant zitten twee filters die nog niet gebruikt worden. op dezelfde hoogte zitten nog twee van deze filters met wat andere componenten er onder.

27cf5d51841
Tussendoor nog even de specs van de filters bekeken zoals hieronder de oude filters die enorm veel ruimte in nemen. Met dit filter onderdruk je op 1.6 MHz zoxc2xb4n 25 dB terwijl de doorlaat zoxc2xb4n 3 dB is.27_2
De Nieuwe filters geven nagenoeg hetzelfde resultaat, maar de doorlaatdemping is 2,2 dB. Echter bleek tijdens een experiment dat het nieuwe filter in serie (2 kamers met een 50 ohm afsluiting in het midden een doorlaatdemping van 10 dB  crexc3xabert. Voor 10 Watt richting antenne moet je dus 100 Watt uit de zender peuteren. Geen optie dus!
28_2
Op de spectrumanalizer zie je in het midden de doorlaat frequentie en de drie dippen van de niet afgesloten kamers. Voor kort werden deze filters (cafetie combiners) gebruikt om vier zenders op 1 antenne te koppelen (het oude traxys netwerk van KPN) aan de vier ingangen zit een isolator (dubbele circulator). In de ontvangstweg (rx signaal) hebben we hier niets aan en zijn ze verwijdert.
Na enig draaiwerk ontstaat het volgende plaatje.29_2
De piek geeft de doorlaatfrequentie van 430.5125 Mhz (APRS ontvangst) weer. De dip aan de linker kant geeft de doorlaat van 431.8875 Mhz (repiter ontvangst)  weer. en de dip rechts is 430.2875 Mhz (repeater zender). Dit filter wordt omgekeerd in de ontvangstweg gebruikt. Zo zit de ontvangst antenne in het midden (normaal de uitgang  in de tx weg) en worden de ontvangers aangesloten op de tx ingangen. Deze twee ingangen worden dus uitgangen die op de ontvangst frequenties zij afgeregeld. de twee andere kamers van het filter zijn op de zend frequentie van de repeater afgeregelt, waardoor dit ongewenste signaal nog eens extra wordt onderdrukt. Dit is het resultaat van slechts 1 filter die boven in de kast zit. De doorlaatdemping is 2,2 Db. Hiervoor zaten beide ontvangers gekoppeld via een 3Db koppler, waarbij de doorlaatdemping 3 Db was. Een winst van 0,8 Db dus ten aanzien van de oude situatie. Omdat er in het antenne traject 100 meter coax zit (3Db demping) en de 2,2 Db van het filter  missen we dus 5,2 Db. Op dit moment hebben we dus een Filter combiner die aangesloten zit op de 1,5 Db topantenne op zo’n 82 meter hoogte. uit het filter komen twee gescheiden RX signalen en hebben we een poort waar we t.z.t. de zender van de repeater op aan kunnen sluiten. de vierde kamer wordt niet gebruikt. Over enig tijd zal het tweede filter omgekeerd aangesloten worden op de RX uitgangen van het eerste Filter. hierdoor komen de twee RX signalen weer bij elkaar. Nadeel hiervan is dat er opnieuw 2,2 Db demping bij komt. De totale demping is dan zo’n 7,4 Db. Omdat door het filteren de neven effecten van bijv. digitenne verdwenen zijn is het goed mogelijk om een preAmp toe te passen. Deze PreAmp versterkt zo’n 13 Db. Als alles volgen plan verloopt dan boeken we een winst van zo’n 5,5 Db rechtstreeks aan een antenne op 84 meter hoogte.(theoretisch 8 Db winst)30_2
Een totaal overzicht van de huidige situatie van boven naar beneden:

  • twee filter combiners met twee dezelfde aan de achterzijde.
  • een controle rek bestaande uit vier stuurkaarten voor zendontvangers (traxys) ongebruikt
  • een swr meter
  • een PreAmp (antenne versterker)
  • een nog niet gebruikt RX filter
  • een derde (vijfde) TX combiner
  • een los RX filter
  • een nieuwe 70 cm zendontvanger (groot vermogen)
  • een filter uit het semafonienetwerk (160 MHz) voor 2 meter
  • en een viertal zware voedingen warvan slechts een klein stukje zichtbaar is.

De TX combiner wordt op dit moment gebruikt om twee zenders op 1 antenne (3 DB antenne op 73 meter hoogte) te koppelen. De verliezen van het vermogen zijn gecompeseerd door het vermogen van de repeater zender omhoog te brengen. Het vermogen van APRS is niet gecompeseerd omdat deze al iets teveel gaf. De repeater geeft zo’n 6,6 Watt (8,4 EIP) APRS op 70 cm is terug gebracht van 15 Watt EIP naar 8 Watt EIP. Aan twee meter APRS is niets veranderd (rond 3 Watt EIP). Volgens de BT mogen bijde APRS nodes 10 Watt EIP op 70 meter hoogte maken. Het toegestane vermogen van de repeater is vooralsnog niet bekend.

In de andere kast staan de zend/ontvangers en de digi node APRS. Een beschrijving hiervan vind u elders op het web-log.

73

PE1NSL

Raad van State

Soms valt het mee, soms valt het tegen435

En weet je wat nu het ergste van het hele verhaal is?

Ze hebben gelijk, hij is geen 26 meter! hi hi437

Maar niet alles gaat zoals je wilt! De buren hebben ook een beetje gelijk gekregen. de mast op de onderste foto die overogens aan het zicht onttrokken was door de vele klimplanten moest verwijderd worden. Het is bij wet immers verboden om voor de voorgevelrooilijn antennemasten te plaatsen. Zo zie je maar weer dat het vreemd kan lopen.436

Soms zit het mee, soms zit het tegen??!!??

storing

Zoals u in de reactie heeft kunnen lezen is de storing niet direct afkomstig van de repeater. Ik moet overigens bekennen dat de open en eerlijkheidheid van Marijn getuigt van goede wil. Wij hebben zelf nog geen bericht ontvangen. Overigens is het nu niet zo dat de repeater geen enkele blaam treft. Ook al blijkt uit de meting van Agetschap Telecom dat de zenders schoon zijn, dan betekend dit nog niet dat er extern geen mengproducten ontstaan. Om nu een nog schoner signaal te produceren, hetgeen ook ten goede komt aan de ontvangers van de repeater worden er op kort temijn een grote hoeveelheid filters in het antennetraject opgenomen. Over de juiste koppeling en opstelling leest u binnenkort meer. Naar verwachting komen er acht combiners (filters) tussen de repeater en 70 cm APRS. Op de foto ziet u inmiddels vijf van deze combiners, dus nog even geduld voor de laatste drie. Op de tweede foto ziet u een filternetwerk bestaande uit negen kokers die afkomstig zijn uit het inmiddels uigeschakelde semafonie netwerk. Deze hebben nog geen bestemming, maar daar vinden we ook wel wat op. Buiten het aanbrengen van de filters zal ook het EIP vermogen van 70 cm APRS met bijna 3 dB omlaag worden gebracht.

73  PE1NSL433

434 

PI1ASD

Ook de APRS digi in Amsterdam is door ons geplaatst en onderhouden. Op de Foto ziet u de klokkentoren op het Roelofs Hartplein in Amsterdam. Uit het zicht stond boven op deze toren een 1,5 Db rondstraal antenne.23_2
Omdat de meerwaarde van PI1ASD (70 cm) nihil was is kort geleden besloten om deze node te verwijderen. Op de foto hieronder een klein 19"kastje met daarin een GM 1200 mobilofoon, een voeding, een packet modem en een laptop. Boven op de kast een accu om de continuiteit te waarborgen. Met een hoogte van zo’n 35 meter een ideale locatie in het hartje van Amsterdam.24_2 

Het prille begin

Het is al een behoorlijke tijd geleden dat wij gebruik konden maken van het opstelpunt in Almere. We zijn toen begonnen met een opstelling op een oude eettafel. De echte 19"rekken kwamen pas later. Ook de 70 cm repeater moest het toen nog doen vanuit een woonhuis in Lelystad op een vakwerkmastje van zo’n 15 meter.20_2
Op de tafel ziet u links een condor voor 2 meter en 70 cm die door ons voor testdoeleinden werden gebruikt. Met een antenne hoogte van 75, 80, 85 en 2x 90 meter kon je hier hele mooie verbindingen op maken. Daarnaast staat een kleine 12 Volt voeding waarop de conder 16 (2 meter) en de condor 3000 (70 cm) op draaide. deze twee setjes zaten gekoppeld op de zeer simpele computer die er naast stond. het vermogen op 2 meter was toen zo’n 6 Watt EIP en op 70 cm zo’n 10 Watt EIP. Enige tijd later is ook de 70 cm repeater verhuisd van Lelystad naar Almere. Op de foto hieronder zie je de antenne aansluitpunten in de vloer zitten. In totaal zitten er vijf PVC buizen die elk een 7/8" coax kabel herbergen. In totaal maakte we gebruik van vijfhonderd meter 7" coaxkabels. Een hoeveelheid die je niet graag in de huiskamer wilt aantreffen.21_2
Enige tijd later zijn de voorbereidingen getroffen om de 70 cm repeater vanuit Lelystad te verhuizen naar Almere. Er werd een 19" kast geplaatst waar uiteindelijk de RS 9044 hun onderkomen hebben gevonden. Op de foto hieronder zie je onderaan nog net de bovenkant van een filter zoals u op de recentere foto’s in de hoek opgestapeld terug vind. Je ziet nog net de plunjer in het midden waarmee je hem af kunt regelen. Achter in de kast ligt nog een sperfilter voor 70 cm. en de mooie koperen filters zijn er drie van de in totaal zes die hun dienst in Lelystad hebben bewezen. De filters zijn door een aantal mensen zelf gemaakt, waarbij het poetsen zeker niet vergeten mag worden.22_2
Omdat de antenne situatie zo goed is (15 meter tussen de bovenste ontvangst antenne en de onderste zend antenne) hebben we ruim voldoende ontkoppeling om zonder filters te kunnen draaien. Op dit moment is de situatie nog steeds zo dat alles zonder filters draait met uitzondering van een bandfilter voor 2 meter APRS. Dit filter is medio 2002  aangebracht.

PI3FLD

Buiten de twee APRS en de 70 cm repeaters in Almere Hebben we ook nog de 2 meter repeater PI3FLD. Deze repeater staat opgesteld in de toren van Lelystad. Op de eerste foto ziet u links en rechts onder de 0 Db spertop antennes. De enorme batterij met antennes daar boven zijn de 3 meter omroepzenders en produceren een vermogen van een slordige 50 KWatt. De afstand tot onze antennes is nog geen meter.16_2
Op de foto hieronder ziet u de stekpijp die de twee antennes aan elkaar koppelt. Deze constructie is verre van optimaal te noemen, omdat de antennes ten opzichte van elkaar voor enorme uitdoving zorgen. Omdat de veldsterkte zo hoog is moeten we wachten met het aanpassen van de antenneconstructie tot het moment dat de eigenaar van de omroepzenders onderhoud gaat verrichten en het vermogen gereduceerd wordt.17_2
De antennes bevinden zich in de vakwerkmast net boven de betonnen rand van de toren. De hoogte is 142 meter. Op de twee andere foto’s zie je de repeater zelf. De installatie bestaande uit zes SP (sper pass) Filters van het merk Katrijn en een klein rekje met 2 x de T813 teletron een voeding en een besturing bevinden zich op een plank tegen de muur op zo’n drie meter hoogte. De grote voedingskast er onder dient voor andere grote zenders in de ruimte. omdat de vloerplaats in een dergelijke ruimte voor ons als hobbyisten niet te betalen is zijn we erg blij met deze opstelling. Onze dank gaat uit naar de huurders van de ruimte, Die ons al vele jaren deze plek kosteloos aanbieden.18_4

19_2 

AT op bezoek bij de repeaters FLD

Vanmorgen heeft AT (Agentschap Telecom) een bezoek gebracht aan de repeaters PI1FLD en PI2FLD die beiden actief zijn vanuit Almere. De twee medewerkers van AT hebben alle drie de  zenders inclusief de aangesloten antenne installatie uitgebreid gemeten en de resultaten verwerkt in een meetstaat.
De aanleiding van hun bezoek was een klacht van amateurs uit de omgeving. Een geluk bij een ongeluk was dat het weer erg vochtig was. De storingen treden immers voornamelijk op bij vochtig weer. Voor deze controle dus een ideale situatie.
De meetgegevens moeten nog even berekend worden, alvorens tot een duidelijk uitsluitsel te komen. E.e.a. is afhankelijk van een aantal factoren zoals kabeldemping en stralingskarakteristiek van de antennes. Op de definitieve uitslag van het onderzoek moeten we dus nog even wachten. Er is in elk geval besloten dat onafhankelijk van de uitslag de nieuwe filters ingezet zullen worden.

Voor ons was het een spannende maar vooral ook een leerzame dag. Zodra de resultaten binnen zijn dan zal ik ze kenbaar maken via dit web-log. Verder hoop ik dat de repeaters nog een lang leven  beschoren blijft en dat u als zendamateur er nog jaren plezier aan zult beleven.

Onze dank gaat uit naar de inzet van AT.

En voor de klagende amateur hoop ik dat het probleem op kort termijn boven water komt, want op storing zitten we geen van allen te wachten.

Chris (PE1NSL)

De apparatuur in Almere

Op de foto hieronder ziet u de apparatuurkast zoals hij er op dit moment uit ziet.14_2
Links naast de kast staan zeven caffety filters die door een simpele aanpassing geschikt gemaakt kunnen worden voor de 70 cm amateur band. Deze filters zijn afkomstig uit het vroegere ATF 2 Netwerk. Op de grond staat nog een afwijkend exemplaar eveneens afkomstig van ATF 2 maar dan van een ander merk. Dit type is veel lastiger om te bouwen. De filters worden op dit moment nog niet gebruikt. Rechts van de apparatuurkast staat in het groen een 19 "rek waarin de toekomstige filters een onderkomen krijgen.

In de kast vind u van boven naar beneden:

Een tweetal voedingen van 24 Volt 25 Ampere t.b.v. de RS 9044 zend ontvangers.
het rekje daaronder bezit links een 12 volt voeding met daarnaast een stabiele 10 MHz OCC
Daaronder een niet gebruikte antenne splitter met preamp.
De bovenste RS 9044 is de 70 cm repeater PI2FLD.
De tweede RS 9044 IS VOOR 70 cm APRS PI!FLD.
Vervolgen krijgen we een zekering paneel met controle leds voor de verdeling van de 230 Volt.
Een blinde plaat Met daaronder de computer voor APRS.
Rechts van de computer zit een motorola mobilofoon voor APRS PI1FLD op 2 meter.
15_2
Op de tafel staan een drietal caffety combiners afkomstig van het onlangs uitgeschakelde traxys netwerk van KPN. Normaliter werden deze gebruikt om 4 zenders aan elkaar te koppelen. Ter bescherming van de eindtrap zitten aan de zijkant 4 isolators. In ons geval zullen enkele isolators (2 circulators in 1 doosje) verwijderd moeten worden, omdat zij slechts in 1 richting door laten. Omdat wij ook met ontvangers werken is dit niet gewenst.
Verder vind u van voor naar achter een ontvangstfilter (laat ongeveer 5 MHz door).
een antenne splitter
een actieve antenne splitter / preamp
en een bos coax verbindings kabels.

De condor in basis slede word voor testdoeleinden gebruikt op 2 meter.

De wederopbouw

Op de grond ligt de complete antenne constructie van zo’n duizend kilo met aan de zijkanten de antennes van Digitenne. De koker is dermate smal dat er slechts zeer magere mensen zonder veiligheidsmiddel doorheen kunnen om werkzaamheden te verrichten. De antennes aan de voorzijde zijn een 1,5 dB rondstraler voor 70 cm en een drietal dipoolantennes voor 2 meter. Deze dipolen maken gezamenlijk 0 dB en hebben een nagenoeg rond stralingspatroon.8_2 
9_2
10_2
11_2
12_2
De complete constructie wordt in 1 keer naar boven gehesen en de enorme bos kabels en combiners worden tijdelijk tegen de buitenkant van de mast opgehangen. Het aansluiten van de antennes en kabels gebeurd in later stadium. Hiervoor moest men zo’n 70 meter omhoog klimmen. Uit ervaring kan ik u vertellen dat er minder vermoeiend en leukere bezigheden zijn.
13_2

Het verwijderen van de antennes

61
Op de foto ziet u de antennemast langs de A6 ter hoogte van Almere-Haven. De mast heeft een hoogte van 90 meter en wordt door een 6 tal tuidraden overeind gehouden. De vijf rondstraalantennes (4 boven elkaar en een 5e antenne in de top) zijn de antennes die voor de repeaters PI1FLD en PI2FLD worden gebruikt.

1_4

Rond oktober 2002 moest 15 meter van de mast worden verwijderd om plaats te maken voor een antenne constructie ten behoeve van Digitenne. 2_3

3_2

Met een kraan van 100 meter en een manbak worden de 12 bouten voorzichtig (met brute kracht) losgemaakt. Sommige bouten zaten zo vast dat er een slijptol aan te pas moest komen.

4_2

5_2 
6_2

De top ligt op de grond met een kort geleden nieuw geplaatste 0dB antenne voor 2 meter en een aantal antennes voor 70 cm. Het verwijderen van deze antennes ging een stuk makkelijker als het aanbrengen op 90 meter hoogte. Op de foto hieronder ziet u de afgeknipte 7/8 " coax kabels.7_2 De bovenste 15 meter heeft een laatste rustplaats gevonden op het ijzerkerkhof. Door deze werkzaamheden hebben de repeaters voor een periode van twee weken hun werk moeten staken. In een overeenkomst tussen KPN, Nozema en de beheerders van de repeater was vastgelegd dat er voor deze periode een noodoplossing zou worden aangebracht. Wij danken alsnog deze bedrijven voor hun aanbod, maar vonden het onzin om enorme kosten te maken voor deze tijdelijke oplossing. Uiteindelijk mogen wij als zendamateurs blij zijn kosteloos gebruik te maken van zo’ n prachtige lokatie.

Welkom

Welkom op het weblog FLD

U vind hier informatie en foto’s over de amateur-repeaters uit de Flevopolder.
Dit web-log is in het leven geroepen omdat een groep zendamateurs (tenminste 1) probeert 1 van de repeaters uit Almere het zwijgen op te leggen.

De verantwoording van de berichten komen geheel voor verantwoording van PE1NSL (alias de eerlijke vinder). Alle berichten bieden de mogelijkheid om een reactie achter te laten indien  zij voldoen aan  redelijkheid. Persoonlijke aantijgingen zijn niet toegestaan en worden verwijderd. Er wordt gesproken over een groep (tenminste 1) zendamateur zonder naam of roepletters. Nu een van de klagers zichzelf bekend heeft gemaakt kan er vrij met hem worden gesproken. Voor de andere klager(s) blijft anonimiteit aanwezig tot het moment dat hij/zij zelf naar buiten komen.

PE1NSL