Maandelijks archief: januari 2007

Piraten op repeater FLD

De laatste tijd wordt de repeater PI3ASD en met name de laatste tijd PI2FLD geteisterd door een piraat die opereert onder de call PA3ZZM (zendamateur zonder machtiging). In het begin heb ik geprobeerd om hem er toe over te halen het papiertje te behalen, waarvoor wij allen ook de nodige moeite hebben moeten doen. De laatste dagen heeft deze piraat duidelijk naar voren gebracht zijn eigen regels te volgen en overheidsorganen als Agentschap Telecom af te kraken en uit te dagen.

Ook doet deze meneer uitlatingen die binnen onze samenleving  niet getolereerd mogen worden. Om deze reden heb ik als mede beheerder afgelopen vrijdag een klacht ingediend bij Agentschap Telecom onder tel nr 050-5877304.

Bent u het eens met deze klacht? Reageer dan door te bellen met Agentschap Telecom onder bovenvermeld nummer.  Vermeld hierbij de frequnties van de repeater, te weten 430.2875 MHz met als ingang 431.8875 MHz.

Hoe meer klachten, hoe eerder het probleem zich oplost.

Nieuw filter in de ontvangstlijn

vandaag 23 januari heb ik een nieuw filter geplaats. Het filter is minder scherp als de filtercombiners die hiervoor gebruikt werden. Maar de doorlaatdemping (0,4 dB) is veel lager dan de filtercombiners (2,2 dB). het nadeel is dat er maar 1 uitgang opzit, maar dat is in dit geval van geen belang. In de oude situatie hebben we een 1,5 dB antenne op 82 meter, een coaxkabel van 100 meter met 3 dB demping en een combiner met een verlies van 2,2 dB. In theorie stelt men dat je dB’s gewoon bij elkaar op kunt tellen. dit betekend theoretisch in onze situatie (1,5) + (-3) + (-2,2) + (12) = een versterking van 8,3 dB in theorie. (Het getal 12 is de versterkingsfactor van de pre-amp splitter). In de praktijk is het iets anders. De antennewinst is 1,5 dB de kabel en combinerverliezen zijn 5,2 dB. in feite zakken zwakke signalen tot onder de ruisvloer. Als je deze signalen later versterkt dan gaat de ruis mee en blijft het signaal ver in de ruis zitten. Hieruit blijkt dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met versterken. Maar met een groot signaal (kilowatt) 40 Mhz hoger gaat een versterker al snel over zijn nek. Omdeze reden is het noodzakelijk een filter voor de pre-amp te plaaatsen die het grote signaal tegen houd, maar niet te veel doorlaatdemping heeft. 48

Het filter is veel kleiner en voorzien van grote spinner conectoren. Omdat ik deze conectoren niet in mail uitvoering bezit moet ik iets anders verzinnen. Nu is het zo dat de 7/8" coax kabels die het pand binnenkomen door de vloer zijn voorzien van de juiste conectoren. Maar ja, dan moet het filter ondersteboven rechtstreeks op de kabel geplaatst worden, hetgeen niet echt netjes is. Maar met een beetje improviceren toch een mooie tijdelijke oplossing.  49
Alle signalen die binnen komen worden direkt versterkt, hetgeen goed waarneembaar was bij een aantal amateurs. Als na  een testfase van enkele dagen blijkt dat hetgewenste resultaat behaalt is dan zullen de kabels worden vervangen en de filtercombiners weer in de schakeling worden opgenomen. Indien nodig kunnen hier nog twee pre-amps tussen worden geplaatst.  Laat dus even weten of u verbeteringen ziet in de nieuwe opstelling.

Nu het winter is begint het aardig af te koelen in de ruimte en neemt het vochtgehalte behoorlijk toe. Verwarmen van een niet geisoleerde ruimte is niet haalbaar. Heeft er iemand nog ergens wat isolatiemateriaal liggen? Dan zou u ons hier erg mee helpen.

Pe1nsl

Filtercombiner

Filtercombiner of gewone combiner.

Normaal worden deze gebruikt om een aantal zenders te koppelen aan 1 antenne. Bij een normale combiner maakt men gebruik van 1 of meerdere 3 DB kopplers 1 op 2, 2 op 4 enz. De naam zegt het al; 3DB. 2 zenders = 3 DB demping, 4 zenders 6DB demping en 8 zenders is 9 DB demping. Voordeel is dat het netwerk niet frequentie afhankelijk is binnen een groot gebied. De Filter (caffety) combiner zoals hier omschreven heeft een veel lagere doorgangsdemping. Zo kun je vier zenders koppelen op 1 antenne met een verlies van 2,2 DB. Nadeel is dat je bij het wijzigen van de frequentie ook de combiner opnieuw moet afregelen. Hoe zit zo’n filtercombiner nu in elkaar? of moet ik het anders formulieren; Hoe sloop je zo’n ding uit elkaar?38_2

39_1
De meeste materialen zijn van koper met hier en daar een dun laagje zilver om de Q factor te verhogen. Kijken we binnen in 1 van de kamers dan zie je de ronde koker waar de plunjer doorheen schuift. door het indraaien van de plunjer verleng je de koker en verklein je de trilruimte. Hiermee stem je de kring (kamer van het filter) af op de juiste frequentie.40_1
de Plunjer zelf bestaat uit een koperen buis die net iets smaller is als de buis waar hij doorheen schuift. De witte kunststof dopjes zorgen dat hij vrij op en neer kan bewegen. De messing ring zit vast met twee boutjes aan de buitenste koker. Omdat de twee delen voorzien zijn van schroefdraad kun je hem keurig instellen op de gewenste diepte (frequentie). het extra heveltje blokkeert de schroefdraad om ongewenste veranderingen te voorkomen. De onderkant van de koperen buis is afgesloten met een vast gesoldeerde koperen plaat.

866784cbd018bcbe1fd901

 

Aan de ingang van het filter zit een isolator (dubbele circulator) hierover later meer. Deze isolator wordt door middel van een inkoppelspoeltje op een N connector ingekoppeld in de kamer van het filter. De lengte van het lusje is bepalend voor de frequentie.

43

De uitgang van het Filter gebeurd op nagenoeg dezelfde manier. Hier maakt men alleen gebruik van een grotere spoel, omdat er vier uitgangen op 1 N connector worden aangesloten. De impedantie moet dan ook een aantal keren groter zijn om uiteindelijk aan een Z (impedantie) van 50 Ohm te komen.

44

Als we de N conector voorzichtig openen dan zien we een boutje welke aan massa ligt. Dit boutje kan door middel van een kunststof kokertje geisoleerd door de binnenkern van de connector heen en weer gedraaid  worden, om zo de Z nauwkeurig in te stellen op 50 Ohm.

45

46

De Isolator (dubbelle circulator). Circulator (ronddraaiend eenrichtingsverkeer). Op de eerste poot (ingang circulator)  wordt het uitgangssignaal van de zender aangesloten. Op de tweede poot  zit de antenne. Het gereflecteerde vermogen (SWR afhankelijk) komt ook weer terug op poot 2. Uiteindelijk zal het gereflecteerde vermogen  weer naar buiten komen op poort 3 waaraan zich een dummieload bevind. Het gereflecteerde vermogen uit de dummy (nihil) zal via poot 1 terug komen bij de zender.  Het cirkeltje is rond. Een isolator zoals op de foto bestaat uit twee circulators in 1 doosje waarvan de eerste circulator voorzien is van een vaste kleine dummy (immers de tweede vangt de grote reflectie op) terwijl de tweede circulator een aansluiting heeft waar een grote dummy op aangesloten kan worden. Op de losse dummy (zie foto) zit een bnc connector waarop het gereflecteerde vermogen gemeten kan worden. Afhankelijk van de SWR van de antenne en de instelling van de plunjer in het filter zal de waarde hier varieren. Omdat we zoveel mogelijk signaal richting antenne willen hebben stellen we de plunjer zodanig in dat het signaal op de dummy testpoort zo laag mogelijk is. Bij ontvangst valt er niets te meten en zal de isolator worden verwijdert en het filter omgekeerd worden gebruikt als frequentie afhankelijke splitter (zie blokschema elders op de site).  47